Kogels, koeien en de kerk

In het land met het hoogste aantal moorden ter wereld is het veel te moeilijk om een wapen te kopen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is toch echt wat veel Brazilianen vinden. Jaarlijks worden hier zo’n 60.000 mensen vermoord, de meesten daarvan met vuurwapens. Maar als het aan de voorstanders van wapenbezit ligt, moeten er niet minder maar juist meer wapens in omloop komen.

Deze Brazilianen vinden dat de overheid en de politie falen in hun taak om de burgers te beschermen. Dus willen ze het heft in eigen hand nemen. En dat kan in hun ogen alleen maar als ze het recht krijgen om zichzelf te verdedigen met een wapen. Maar met de huidige Braziliaanse wapenwet, die stamt uit 2003, is dat niet zo gemakkelijk. Om legaal een wapen te kunnen kopen, moet je voldoen aan strenge voorwaarden.

Zo moet je een psychologische test maken, een inkomensbewijs laten zien en een bewijs dat je weet hoe je met een wapen moet omgaan. En het belangrijkste: je moet kunnen aantonen waarom je het wapen nodig hebt. Zelfverdediging geldt op dit moment voor de meeste mensen niet als reden om een wapen te mogen kopen.

Om het allemaal wat makkelijker te maken voor de gemiddelde Braziliaan, ligt er daarom al een tijdje een voorstel om de wapenwet te wijzigen. Dat voorstel wordt gesteund door een grote groep conservatieve leden in het parlement. Samen vormen zij vrij vertaald de fractie ‘kogel-koe-kerk’. Ze staan er namelijk bekend om dat ze behalve grote voorstanders van wapenbezit, ook goede vrienden zijn met de agrarische lobby. Bovendien zijn ze religieus conservatief en dus tegen abortus en het homohuwelijk.

De laatste verkiezingen won deze groep flink wat zetels en daarmee dus ook veel invloed. Er zijn genoeg Brazilianen die geloven in kogels, koeien en de kerk als oplossing voor alle problemen hier. De kans dat het soepelere wapenbeleid er daadwerkelijk komt, is dus vrij groot. Afgelopen maand nog leverde de groep zelfs genoeg handtekeningen in om het voorstel er met spoed door te krijgen.

In hun ogen zal het land daar veiliger van worden. Maar daarbij vergeten ze volgens mij wel één ding: bijna twee derde van de illegale wapens in Brazilië, is ooit legaal gekocht. Dat kan dus nog leuk worden als er straks in één keer duizenden extra wapens op de markt komen. Ik vermoed dat de meeste criminelen daar alleen maar heel erg blij van worden.

Deze column verscheen op 30 maart 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s