Het vlees is zwak

Als het over eten gaat, hebben de meeste Brazilianen drie passies: bonen, rijst en natuurlijk vlees. Op zaterdag langs de vleesafdeling in de supermarkt is altijd een slecht idee. Dan worden namelijk de stukken vlees voor de barbecue van dat weekend uitgezocht. Een serieuze en zorgvuldige taak die nogal wat tijd in beslag kan nemen. Want kom niet aan de Braziliaan en zijn vlees.

Toch hebben uitgerekend hun eigen Braziliaanse vleesbedrijven dat wel gedaan. Deze week bracht de Federale Politie de resultaten van ‘Operatie Zwak Vlees’ naar buiten. Meerdere grote vleesproducenten bleken inspecteurs van het Ministerie van Landbouw te hebben omgekocht. Die zagen vervolgens door de vingers dat de bedrijven bedorven vlees op de markt brachten. De geur werd gemaskeerd door er extra chemische stoffen aan toe te voegen.

Een grote schok voor de Brazilianen, die hun biefstukken en worstjes afgelopen weekend toch met een iets ander gevoel oppeuzelden. “Maar ja, we hebben niet heel veel keuze”, zei een vriendin zaterdag tegen me tijdens een barbecue. “We gaan echt niet opeens vegetariër worden.”

Of de Brazilianen door het schandaal uiteindelijk minder vlees gaan eten of niet, voor de Braziliaanse vleesindustrie zijn er sowieso consequenties. Brazilië is één van de grootste vleesexporteurs ter wereld. Maar de EU en China hebben de import van Braziliaans vlees nu tijdelijk stopgezet.

Het is een PR-ramp die bij sommige Brazilianen verkeerd valt. Als ik deze week sta te filmen bij een slager bij mij in de straat, word ik aangesproken door één van de klanten. Hij vindt het overduidelijk maar niets dat het vleesschandaal ook op de Nederlandse televisie komt. Want ‘we besteden altijd alleen maar aandacht aan de negatieve kanten van Brazilië’, zegt hij, terwijl hij zich steeds meer opwindt.

Het is natuurlijk waar dat dit het zoveelste corruptieschandaal in Brazilië is. En dat het land daar geen beter imago van krijgt. Maar eerlijk gezegd is het niet heel moeilijk om dit laatste nieuws op een positieve manier te bekijken. Want volgens mij is het geen toeval dat het ene na het andere corruptieschandaal nu aan het licht komt.

De corruptie was er altijd al in Brazilië. Dat we er nu steeds vaker over horen, dat is eigenlijk het échte nieuws. Er wordt simpelweg veel meer blootgelegd dan vroeger doordat de Federale Politie haar werk gewoon goed doet. Niet voor niks worden steeds meer politici en belangrijke zakenmannen veroordeeld. Dat was een aantal jaar geleden nog ondenkbaar.

Toch blijft het natuurlijk elke keer weer even slikken voor de Brazilianen. Vooral nu het gaat over hun geliefde vlees. Want dat zelfs in de vleesindustrie het vlees letterlijk en figuurlijk zwak is, doet toch een beetje extra pijn.

Deze column verscheen op 23 maart 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s