Helemaal niet vrolijk

Het zit er weer op. Dagenlang hebben de Brazilianen gefeest tijdens het carnaval. Overal zag je dansende en lachende mensen in de stad. Mooier wordt het leven niet zou je denken. Maar al die blijdschap zou bij veel mensen best wel eens gespeeld kunnen zijn. Want terwijl de Brazilianen vaak bekend staan als vrolijke en optimistische mensen, valt dat in de praktijk nogal tegen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde vorige week een rapport met de meest recente cijfers over depressies en angststoornissen. En wat blijkt, nergens ter wereld zijn er zoveel mensen met een angststoornis als in Brazilië. In het lijstje van meest gedeprimeerde landen prijken de Brazilianen bovendien op de vijfde plek.

Volgens de WHO kregen tussen 2005 en 2015 wereldwijd steeds meer mensen last van depressies en angststoornissen. Dat komt aan de ene kant simpelweg omdat de wereldbevolking groeide, maar ook omdat er steeds meer oudere mensen zijn. En juist die groep krijgt snel depressieve klachten, vooral mensen tussen de 55 en de 74 jaar.

Ook in Brazilië slaat de vergrijzing toe. Maar het aantal ouderen is hier relatief nog lang niet zo groot als in bijvoorbeeld in Europa. Waarom zijn er dan toch zoveel meer mensen met angststoornissen? Dat heeft met een heleboel andere factoren te maken. Want de kans op dit soort klachten neemt toe door bijvoorbeeld armoede en werkloosheid.

Stel je eens voor dat je in een arme wijk woont in een van de miljoenensteden hier. Als je al een baan hebt, moet je elke dag uren reizen om op je werk te komen. Je woont in een piepklein huisje, komt amper rond, op straat is het vaak vies en een park is nergens te bekennen. De kans op verbetering is nihil, je kinderen naar een goede school sturen is geen optie en je hebt ook geen toegang tot goede gezondheidszorg.

In dit soort wijken vind ik de mensen vaak enorm vriendelijk en gastvrij. Maar ik kan me goed voorstellen dat veel mensen een masker opzetten. Want wie wordt er nu echt vrolijk van dit soort leefomstandigheden?

Natuurlijk zijn er ook veel andere landen waar mensen arm zijn. Het blijft dan ook gissen waarom juist de Brazilianen de meeste angststoornissen hebben en relatief vaak kampen met depressies. Ik denk zelf dat het geweld hier een rol speelt. Niet iedereen die in armoede leeft heeft te maken met onveiligheid, maar in Brazilië over het algemeen wel. De armste wijken zijn juist het gevaarlijkst.

Bovendien zien veel arme Brazilianen hoe het ook kan. De inkomensongelijkheid is hier enorm. En zien wat je niet hebt, helpt natuurlijk niet voor je geluksgevoel. Geld maakt misschien niet automatisch gelukkig. Maar terwijl de ene Braziliaan in z’n helikopter in tien minuutjes naar z’n werk vliegt, staat de ander drie uur lang te zweten in een overvolle bus. Ik ken maar weinig mensen die daar blij van worden.

Deze column verscheen op 2 maart 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s