Zorgeloos carnaval?

Het is hét evenement om je zorgen even te vergeten. Even geen werk of andere beslommeringen, maar gewoon lekker met een drankje in je hand samen met je vrienden dansen in de zon. Dat is carnaval voor de gemiddelde Braziliaan. Miljoenen mensen hier tellen de dagen af tot het dit weekend eindelijk zover is.

Maar dit jaar gaat het hele feest voor een deel van de Brazilianen helemaal niet door. In tientallen steden zijn carnavalsfeesten afgelast vanwege de financiële problemen in het land. Op sommige plekken is er simpelweg niet genoeg geld om de feesten te organiseren. En anders is het niet verantwoord omdat er bijvoorbeeld te weinig ambulances of agenten beschikbaar zijn. Want zelfs daarvoor is soms geen geld meer.

Agenten in de deelstaat Espirito Santo staakten de afgelopen tijd omdat ze al maandenlang geen salaris hadden ontvangen. Door het gebrek aan politie op straat, werd er vervolgens geplunderd en nam het geweld in korte tijd enorm toe. Er werden zes keer zoveel mensen vermoord als in dezelfde periode vorig jaar.

Om de orde te herstellen werden er duizenden militairen naartoe gestuurd. Net als naar Rio de Janeiro, waar ook een politiestaking dreigde. Daar gaat het carnaval overigens wel gewoon door, maar dan wel met iets minder mensen dan vorige jaren. Want de hotels in Rio zitten nog lang niet vol.

De mensen die het wel gaan vieren geven bovendien een stuk minder geld uit. Ik moet zeggen dat ik de outfits hier altijd al wat minimaler vond in vergelijking met Nederland. Genoeg Brazilianen zetten hooguit een gekke bril op of hangen alleen een bloemenslinger om hun nek. Dat het vaak bijna veertig graden is tijdens carnaval scheelt daarbij natuurlijk wel. Dan wil je niet met dik kostuum aan door de stad lopen. Maar dit jaar geven de inwoners van Rio wel erg weinig uit aan hun outfit. Veel winkeliers klagen dan ook over de lage omzet.

Toch wordt er ook geprofiteerd van de economische crisis. In mijn woonplaats São Paulo bijvoorbeeld. Brazilianen uit de rest van het land zijn waarschijnlijk geschrokken door de verhalen over het toegenomen geweld in Rio en kiezen tijdens carnaval steeds meer voor het ‘veilige’ São Paulo.

Net als de inwoners van de stad zelf. De feestwinkels in São Paulo verkochten dit jaar juist meer spullen dan andere jaren. Want terwijl veel mensen de stad normaal gesproken ontvluchten tijdens carnaval, lijkt het erop dat steeds meer mensen gewoon hier blijven komende week. Met meer dan honderdvijftig verschillende straatfeesten hoeven zij zich in elk geval even geen zorgen te maken.

Deze column verscheen op 23 februari 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s