Dag stilte

Muziek die uit auto’s knalt, bussen die met veel geraas optrekken en overal kletsende Brazilianen om me heen. Na bijna een maand vakantie in Nederland is het fijn om weer thuis te zijn. Maar ik moet eerlijk gezegd nog even wennen aan het geluidsniveau in mijn stad. Vergeleken met Nederland lijkt het vaak alsof de volumeknop hier een stuk verder is opengedraaid.

Als ik in Nederland aankom, heb ik altijd het omgekeerde gevoel. Alsof er een soort demper op het geluid is gezet. Toen ik een paar weken geleden ’s avonds een restaurant binnenkwam, dacht ik even dat er nog helemaal niemand was. Tot ik nog eens goed keek. Er waren wel degelijk wat tafeltjes bezet. Maar in plaats van luid pratend zoals ik in Brazilië gewend ben, zaten alle gasten hier zo ongeveer met elkaar te fluisteren.

Dat ik in Brazilië aan een heel ander geluidsniveau gewend ben geraakt, realiseerde ik me vooral ook in de trein. Toen ik Nederland woonde, ging ik nog wel eens in de stiltecoupé zitten. Lekker rustig, geen tetterende mensen om me heen. Maar nu leek de hele trein wel één grote stiltecoupé. Zelfs in een bomvolle trein kon je voor mijn gevoel bijna een speld horen vallen.

Net als stiltecoupés hebben we in Nederland ook nog eens stiltegebieden. Dat zijn door de overheid aangewezen gebieden waar de stilte wordt beschermd en waar de natuurlijke geluiden dus niet verstoord mogen worden. Een prachtig voorbeeld wat mij betreft van de maakbaarheid van onze maatschappij.

En toch blijkt Nederland nog lang niet stil genoeg te zijn. Tenminste, dat vinden sommige deskundigen. Ik viel afgelopen week bijna van de bank toen ik op tv hoorde dat herrie het grootste milieuprobleem dreigt te worden. Uitgerekend in ons voor mijn gevoel zo stille landje.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek last van lawaai. En steeds meer mensen worden er zelfs ziek door, want al die herrie zorgt voor stress en slaaptekort. En dat leidt dan weer tot nog ernstigere problemen.

Maar als Nederland al te lawaaiig is, hoe ongezond moet mijn woonplaats São Paulo dan wel niet zijn? Toch hoor ik Brazilianen zelden klagen over herrie. Het is maar wat je gewend bent natuurlijk. Maar ik weet dat ik de Nederlandse stilte de komende tijd nog best ga missen.

Deze column verscheen op 19 januari 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s