Carnaval met kleren aan

Al jarenlang is het vaste prik in Brazilië. Iedereen kijkt ernaar en heeft het erover: het promotiefilmpje voor carnaval van de grootste televisiezender Globo. Je weet dat het carnavalsseizoen pas echt goed op stoom is gekomen als de video is gepubliceerd. Met daarin natuurlijk een Braziliaanse schone die de samba danst alsof haar leven ervan afhangt. De ‘Globeleza’ wordt ze genoemd.

Jonge meisjes dromen er al van om op een dag Globeleza te worden. Terwijl mannen bij de Globeleza vooral van andere dingen dromen. Dat komt natuurlijk omdat ze jarenlang slechts gehuld in torenhoge hakken en weinig verhullende bodypaint door het beeld danste.

Op zich ben ik in Brazilië wel gewend geraakt aan schaars geklede vrouwen. Of het nu bij talkshows is waar meisjes in bikini de achtergrond wat opvrolijken of op het strand waar de bikini’s toch net een tikje kleiner zijn dan bij ons. En het jaarlijkse carnaval heeft de naam een soort Sodom en Gomorra te zijn, waar alles kan en mag.

De traditie van de Globeleza vond ik wel altijd nog een stap verder gaan. Ook op klaarlichte dag, terwijl de Braziliaanse kinderen voor de televisie zitten, danste zij gewoon naakt over het scherm. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En dat vonden veel Brazilianen jarenlang ook.

De verbazing was dan ook groot toen de video van dit jaar afgelopen weekend voor het eerst werd getoond. De Globeleza had opeens kleding aan! In het filmpje van ruim een halve minuut komen verschillende outfits langs: van een soort strak badpak tot een lange wijde jurk.

Op sociale media gingen de Brazilianen meteen los over de geklede Globeleza. Want juist het feit dat ze kleren aan had schokte blijkbaar een groot deel van het land. De meningen waren flink verdeeld. Een deel vond het allemaal maar onzin. Carnaval zou carnaval niet meer zijn zonder naakte Globeleza. Maar veel andere Brazilianen juichten de ontwikkeling juist toe.

De steun voor de geklede Globeleza komt opvallend genoeg van twee totaal verschillende kampen die normaal gesproken maar weinig met elkaar op hebben. Zo is er aan de ene kant de groeiende groep evangelische Brazilianen die op z’n zachtst gezegd nogal conservatief zijn. Een naakte Globeleza past niet bij hun idee van wat beschaafd is.

Aan de andere kant zijn er veel feministen die de ontwikkeling toejuichen. Veel vrouwen schreven dat ze niet hadden gedacht ooit in hun leven een geklede Globeleza te zien en dat de wonderen de wereld nog niet uit waren. Zij zien de verandering juist als progressieve ontwikkeling, omdat de nieuwe video de vrouw niet alleen als lustobject neerzet.

Maar of het nu een conservatieve of progressieve ontwikkeling is, en of ze nu naakt is of niet, één ding verandert blijkbaar nooit: ook dit jaar heeft iedereen het weer over de Globeleza.

Deze column verscheen op 12 januari 2017 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s