Geen einde aan het geweld

De familie van de 7-jarige Yuliana was op de vlucht geslagen voor het geweld. Tientallen jaren burgeroorlog in Colombia dreef hen van het platteland naar de hoofdstad Bogota. Maar wat er daar met Yuliana gebeurde, was nog veel gruwelijker dan het geweld dat ze hadden gehoopt achter zich te laten.

Afgelopen zondagochtend was het meisje op straat vlakbij haar huis aan het spelen. Gewoon, op klaarlichte dag. Totdat er een terreinwagen stopte en Yuliana door een man naar binnen werd getrokken. Haar 9-jarige neefje probeerde haar benen nog vast te grijpen, maar werd door de man naar buiten geschopt. Vervolgens scheurde hij ervandoor.

Dezelfde avond werd haar lichaam gevonden, verstopt in een appartement in een rijke buurt slechts vijf minuten verderop. Yuliana was seksueel misbruikt, gemarteld en gewurgd.

In eerste instantie maakte de politie alleen bekend dat de verdachte een 38-jarige architect was. Hij zou zijn opgenomen in een kliniek na een overdosis cocaïne. Al snel kwamen ook zijn naam en foto naar buiten. Het ging om Rafael Uribe Noguera, afkomstig uit een rijke familie. Zijn broer werkt zelfs voor een prestigieus advocatenkantoor in Bogota. Hij zou degene zijn die zijn broer zondagavond naar de kliniek heeft gebracht.

Woedende Colombianen gingen maandag de straat op om gerechtigheid te eisen. Want het feit dat de verdachte uit een rijke familie komt, zorgt ervoor dat ze bang zijn dat hij zijn straf zal ontlopen. Op een video die werd gemaakt tijdens zijn arrestatie in de kliniek, hoor je buiten woedende mensen schreeuwen.

Maar Rafaels rijke afkomst was niet de enige reden waarom mensen de straat opgingen. De zaak maakt veel los in Colombia, omdat de moord op Yuliana niet op zichzelf staat. Geweld tegen meisjes en vrouwen is een gigantisch probleem. Zo worden er van de meisjes tussen de 10 en 14 elke dag 21 verkracht. En elke maand komen er 11 door geweld om het leven.

Steeds strengere straffen die al werden ingevoerd, helpen daar helaas nog niet tegen. Het probleem zit hem waarschijnlijk vooral in de machocultuur van het land. Meisjes worden vaak al op zeer jonge leeftijd als lustobject worden neergezet, bijvoorbeeld in missverkiezingen. Meisjes in dezelfde leeftijd als Yuliana staan dan in hun bikini.

Het is een cultuur die niet makkelijk te veranderen is. Maar hopelijk heeft Yuliana’s verschrikkelijke dood Colombia in ieder geval opnieuw wakker geschud. Want er mag dan na tientallen jaren burgeroorlog sinds deze maand eindelijk vrede zijn in het land, een einde aan deze vorm van geweld is voorlopig helaas nog niet in zicht.

Deze column verscheen op 9 december 2016 op de website van RTL Nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s