Wie gaat het Braziliaanse voetbal redden?

Het duurde even, maar de Braziliaanse voetbalmannen hebben vannacht ein-de-lijk een Olympische wedstrijd gewonnen. Denemarken werd uiteindelijk zelfs met 4-0 verslagen. En dat werd tijd ook, want anders had het nationale elftal gewoon uit het Olympische toernooi gelegen.

‘O campeão voltou’, ‘de kampioen is terug’, zingen de fans op een gegeven moment vanaf de tribunes. Maar hoe anders is het nog afgelopen zondag, als het gastland gelijk speelt tegen nota bene Irak. Toch niet bepaald het beste voetballand ter wereld. Op een gegeven moment heeft het Braziliaanse publiek het zo gehad met de prestaties van de mannen dat ze maar om Marta beginnen te roepen, de aanvoerster van het Braziliaanse vrouwenelftal.

Want dat elftal presteert deze week een stuk beter. Zonder al te veel moeite plaatsen de vrouwen zich voor de volgende ronde. Terwijl Neymar en zijn mannen maar blijven ploeteren. En ze falen niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Veel Brazilianen zijn helemaal klaar met de houding van de mannen, die niet echt voor de gouden medaille lijken te gaan, de enige belangrijke titel die nog op het Braziliaanse lijstje ontbreekt.

Een stel kaartende mannetjes op het plein bij mij in de buurt hoeft dan ook niet lang na te denken als ik ze vraag wie er beter speelt: Marta of Neymar? ‘Marta natuurlijk!’, wordt er meteen geroepen. De vrouwen, die moeten de boel gaan redden. In het mannenelftal hebben ze geen enkel vertrouwen. Eén mannetje verkondigt zelfs stoer dat hij nog beter was dan het hele elftal bij elkaar, zoals je in mijn reportage kunt horen:

Op sociale media delen mensen intussen foto’s van Braziliaans voetbalshirts waarop de naam Neymar is doorgekrast en die van Marta er met stift is bijgeschreven. Zij is opeens het boegbeeld van het Braziliaanse voetbal geworden. Een speler waar je trots op kunt zijn.

De vraag is natuurlijk hoe lang de voorkeur voor het vrouwenelftal blijft bestaan. Vooral nu de mannen zich herpakt lijken te hebben. Door de prestatie van vannacht zijn ze namelijk toch nog eerste geworden in hun poule. En het frustrerende voor veel vrouwelijke spelers is dat de populariteit van het vrouwenvoetbal voorlopig vooral lijkt te stijgen op het moment dat de mannen falen.

Deze column verscheen op 11 augustus 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s