Synchroonspringende kaaimannen

Er ging waarschijnlijk een uitgebreide brainstormsessie aan vooraf.  Mijn Britse collega’s bij de BBC hadden als opdracht een mooie trailer te maken voor de Olympische Spelen.

Welke ideeën zouden er over tafel zijn gegaan? Voetballende jochies in de favela? Nee joh, dat hebben we tijdens het WK al zo vaak gezien. Halfnaakte sambadanseressen? Hmm, misschien een beetje te seksistisch. Iets met dieren dan? Ja, dieren zijn altijd goed!

En zo publiceerde de BBC afgelopen week hun eigen Olympische trailer. Een animatievideo met een kogelstotende miereneter, volleyballende apen, twee synchroonspringende kaaimannen, een turnende luiaard en sprintende jaguars. Bedoeld om iedereen alvast enthousiast te maken om ‘the greatest show on earth’ straks bij de BBC te bekijken.

Maar veel Brazilianen konden het spotje niet op prijs stellen. In de commentaarsectie op YouTube regende het klachten: ‘Kan iemand de BBC vertellen dat de Spelen in Rio worden gehouden en niet in de Amazone?’. En: ‘Rio wordt weer eens afgeschilderd als een groot bos met wilde dieren. Pijnlijk om te zien, verschrikkelijk en respectloos.’

Er ontstond uiteindelijk een hevige online discussie tussen Brazilianen over de manier waarop ze in het buitenland worden afgeschilderd. Sommigen waren blij dat het voor de verandering eens over iets anders ging dan geweld, carnaval en voetbal. Maar daar was niet iedereen het mee eens. ‘Ze willen zeggen dat we dieren zijn, dat we middenin het bos wonen en geen enkele infrastructuur hebben’, schreef een boze Braziliaan.

Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling van de video was, maar goed, het laat maar weer eens zien dat de Brazilianen volkomen geobsedeerd zijn door wat ‘het buitenland’ van hen vindt. Wat dat betreft was ik niet verbaasd door alle commentaren. Maar wel door het feit dat zoveel Brazilianen hun eigen land behoorlijk slecht lijken te kennen.

Want de Amazone mag dan het grootste regenwoud ter wereld zijn, de stad Rio de Janeiro bestaat nog steeds voor grote stukken uit Atlantisch regenwoud. En hoewel hier geen jaguars voorkomen, zat de BBC er verder helemaal niet zo ver naast.

Rio is zelfs één van de weinige miljoenensteden waar je buiten de dierentuin gewoon aapjes kunt zien. Waar de brandweer stinkdieren, slangen en gordeldieren uit huizen moet redden. En synchroonspringende kaaimannen lijken me lastig te vinden, maar eind vorig jaar nog was er wel een kaaiman die in een zwembad in de buurt van het Olympisch Park gewoon in z’n eentje een duik nam.

Deze column verscheen op 14 juli 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s