Meedoen is belangrijker dan winnen

Zou Dilma Rousseff nog wel eens terugdenken aan de opening van het WK voetbal?

De toenmalige president van Brazilië zat twee jaar geleden samen met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter op de tribune. Toen beiden officieel werden aangekondigd, sprong Blatter in een soort naïviteit nog enthousiast overeind. Maar Rousseff zag de bui al hangen en bleef stoïcijns op haar stoeltje zitten, terwijl in het stadion een fluitconcert losbrak.

Leuk kan ze het niet hebben gevonden. Maar uitgefloten worden als enige president van het land is toch altijd nog beter dan de situatie waarin Rousseff nu zit. Over minder dan een maand beginnen in Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Maar hoewel Rousseff eind 2014 met de hakken over de sloot als president van Brazilië werd herkozen, is ze nu niet meer degene die de touwtjes in handen heeft.

Bijna twee maanden geleden werd ze geschorst, nadat de Senaat had besloten een onderzoek in te stellen naar begrotingstrucjes die ze zou hebben uitgehaald. Vicepresident Michel Temer werd vervolgens beëdigd als interim-president. Het onderzoek in de Senaat loopt nog steeds en gisteren was het tijd voor Rousseffs verdediging. Ze besloot er uiteindelijk niet zelf heen te gaan, maar in plaats daarvan las haar advocaat een door haar geschreven brief voor.

Rousseff ziet zichzelf als slachtoffer van een juridische en politieke farce. Ze schreef dat ze zal blijven vechten om haar mandaat af te maken. Maar dat zal nog flink lastig worden. Op dit moment lijkt ze in ieder geval niet genoeg steun in de Senaat te hebben om haar definitieve afzetting te voorkomen.

Zeer waarschijnlijk zal het oordeel van de Senaat pas ná de Olympische Spelen plaatsvinden. Op dit moment bevindt het land zich nog steeds in een soort limbo, waarin er twee presidenten zijn: één interim-president en één die geschorst is. Dat bleek nogal een praktisch probleem met zich mee te brengen voor de organisatie van de Olympische Spelen. Dit was waarschijnlijk een situatie die ze nog nooit hadden meegemaakt. Want wat doe je met twee presidenten tijdens de openingsceremonie?

Dat Michel Temer als interim-president de Spelen officieel zal openen, was eigenlijk al snel duidelijk. Maar wat te doen met Rousseff? In eerste instantie werd ze uitgenodigd om plaats te nemen in de box met oud-presidenten. Maar de huidige regering kwam deze week tot het inzicht dat dat misschien toch wel iets te gevoelig lag. Tenslotte is ze nog niet definitief afgezet.

Dus heeft Rousseff tijdens de opening van de Spelen haar eigen box, één verdieping lager dan die van Temer. Ik kan me niet voorstellen dat ze straks niet eventjes terugdenkt aan dat fluitconcert in 2014. En aan alles wat er daarna is gebeurd, terwijl boven haar hoofd Temer de Spelen officieel opent. Op de vraag van welke dingen ze spijt heeft, zei Rousseff deze week in een interview met de Amerikaanse krant LA Times niet voor niets: “Waar ik vooral spijt van heb, is dat ik een vicepresident had.”

Misschien dat ze zich nog kan troosten met de olympische gedachte: meedoen is tenslotte belangrijker dan winnen.

Deze column verscheen op 7 juli 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s