De ontsnappingen van Desi Bouterse

“Het zal eerst moeten vriezen in de hel voordat wij onze moed opgeven.” Sunil Oemrawasingh is duidelijk nog niet klaar met de Surinaamse decembermoorden. Niet zo vreemd ook, want hij strijdt al jaren voor gerechtigheid voor de slachtoffers en nabestaanden. Zelf verloor hij zijn oom bij de executies die op 8 en 9 december 1982 plaatsvonden op Fort Zeelandia in Paramaribo.

Hoofdverdachte is de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, die destijds aan het hoofd stond van het militaire regime in Suriname. Maar de rechtsgang rustig zijn werk laten doen? Dat lijkt geen optie voor Bouterse. De president is in elk geval niet van plan om lijdzaam te gaan zitten afwachten totdat hij veroordeeld wordt, zoveel is wel duidelijk.

En dus trekt hij alle registers open om dat te voorkomen. Eerst al in 2012, toen er een omstreden amnestiewet werd aangenomen door het parlement. Daardoor was vervolging geen optie meer. Maar precies drie weken geleden besloot de krijgsraad dat die wet helemaal niet rechtsgeldig was. Omdat het ging om een ingreep in een proces dat al was begonnen. En dat mag niet.

Goed nieuws voor de nabestaanden, maar Bouterse zou Bouterse niet zijn als hij niet nog een nieuwe ontsnappingsroute had bedacht. Binnen wet en recht, zoals hij zelf zo graag benadrukt. Maar daarom niet minder omstreden.

In de Surinaamse grondwet staat namelijk artikel 148. Een artikel dat nog nooit eerder werd gebruikt. Met reden waarschijnlijk, omdat de inhoud vrij dubieus is. Volgens artikel 148 mag de president namelijk ‘in het belang van de staatsveiligheid bevelen geven aan de procureur-generaal met betrekking tot de vervolging’. En dus ook het bevel om hem niet meer te vervolgen.

Het draait natuurlijk om het woordje staatsveiligheid. Want wanneer is die in gevaar? Volgens Bouterse nu op dit moment, omdat de amnestiewet door de rechterlijke macht niet erkend wordt. Er zou daardoor sprake zijn van een constitutionele crisis.

Maar volgens de oppositie is dat allemaal grote onzin. De rechterlijke macht doet gewoon haar werk. Alleen komt dat Bouterse deze keer niet zo goed uit. En hij lijkt ermee weg te gaan komen. Vandaag zou eigenlijk de strafeis tegen Bouterse worden voorgelezen. Maar dat weet de president dus opnieuw op het nippertje te voorkomen.

De vraag is of dit definitief de laatste ontsnappingstruc is van Bouterse. Niemand lijkt het meer te weten in Suriname. Maar duidelijk is dat de wet in het land intussen alle kanten op wordt gebogen, totdat hij piept en kraakt.

Tot woede van Sunil Oemrawasingh: “Als men op deze manier, op basis van eigenbelang zaken die een rechtsstaat voorschrijven probeert de bodem in te boren, dan staan wij Surinamers voor een groot gevaar.”

Deze column verscheen op 30 juni 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s