Luislinda wilde niet koken voor blanken

“Toen ik negen jaar was, raadde een leraar mij aan te stoppen met school, om te leren koken voor blanke mensen. Hij zei dat ik dan veel gelukkiger zou worden. Maar ik zei heel beslist dat ik dat niet zou doen.”

Als correspondent kom je veel interessante en inspirerende mensen tegen. Het maakt mijn baan tot één van de mooiste in de wereld. En sommige interviews zijn nog net iets specialer dan de rest. Mijn allereerste interview voor RTL Nieuws was er zo een. En niet alleen omdat het de eerste was.

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat ik Luislinda Valois in haar geboortestad Salvador ontmoette. Met haar rode dreadlocks en stralende glimlach maakte de toen 71-jarige Braziliaanse al indruk. Met haar carrière nog veel meer. Want als kleindochter van slaven schopte ze het tot eerste zwarte vrouwelijke rechter in het land.

Ze nam me mee naar de arme wijk waar ze was geboren. Niet bepaald de beste plek om op te groeien. Terwijl ik haar interviewde werden we door de lokale drugsbende in de gaten gehouden. Maar daar leek Luislinda zich niet al teveel van aan te trekken. Net zoals ze haar hele leven eigenlijk al haar eigen plan trok.

Ik sprak met haar over de ongelijkheid tussen blank en zwart in Brazilië. En Luislinda vertelde hoe ze als klein zwart meisje al van haar leraar te horen kreeg dat ze beter voor blanken kon gaan koken. De herinnering deed haar zichtbaar pijn. Maar door haar tranen heen was er een soort vuur in haar ogen te zien. Een vastberadenheid die grote indruk op me maakte.

Luislinda weigerde om zich aan te passen, om zich te voegen naar het beeld dat anderen van haar hadden. Een instelling die haar ver heeft gebracht. Zelfs tot het ministerie van Justitie aan toe. Want deze week werd ze benoemd tot ‘staatssecretaris ter Bevordering van de Raciale Gelijkheid’.

“Als zwarte Braziliaan sta je buiten het systeem”, vertelde ze me drie jaar geleden. Intussen heeft Luislinda wel bewezen dat dat niet zo hoeft te zijn. Maar makkelijk is het nog altijd niet. Dat bleek wel uit het feit dat interim-president Michel Temer in eerste instantie helemaal geen vrouwelijke en zwarte Brazilianen in zijn regering had opgenomen. Wat dat betreft is er nog veel te weinig veranderd sinds Luislinda’s leraar haar ruim zestig jaar geleden aanraadde om te stoppen met leren.

Deze column verscheen op 16 juni 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s