Sprinten tegen muggen

Usain Bolt maakt zich geen zorgen om muggen tijdens de Olympische Spelen. De sprintkampioen zei: “Ik ben zo snel dat de muggen me niet te pakken krijgen.” Maar niet iedereen is zo laconiek. Het lijkt namelijk alsof steeds meer olympische atleten niet zozeer bang zijn voor hun tegenstanders in de wedstrijd, maar vooral voor de vijand daarbuiten: de mug die het zikavirus kan overdragen.

Eind mei sloeg een grote groep wetenschappers alarm. Volgens hen moeten de Olympische Spelen worden uitgesteld of verplaatst. Om de Spelen in één van de epicentra van de zika-uitbraak in Brazilië te organiseren, zou onethisch zijn. Het virus zou zich hierdoor heel snel kunnen verspreiden.

Nu begrijp ik echt dat je als zwangere vrouw, of met een kinderwens op korte termijn, absoluut geen risico’s wilt lopen. In dat geval kun je Rio de Janeiro inderdaad misschien beter even niet bezoeken. Het lijkt er namelijk verdacht veel op dat het virus een ernstige schedelafwijking bij een ongeboren kind kan veroorzaken. Maar die dreiging geldt niet alleen voor Rio en Brazilië: zika is intussen al in zo’n 60 landen geconstateerd.

Als je de opmars van het virus compleet zou willen remmen, zijn veel drastischer maatregelen nodig. Maatregelen die niet mogelijk zijn, zoals het op slot gooien van een derde van de aardbol. Het uitstellen of verplaatsen van de Olympische Spelen is zinloos als het tegengaan van verspreiding van het virus daarvan het doel is. Het is hooguit uitstel van executie.

Want denk eens aan al die honderden vliegtuigen die dagelijks vertrekken vanuit Brazilië en andere landen waar het virus is geconstateerd. Het half miljoen bezoekers aan de Spelen is maar een fractie van het aantal reizigers van en naar deze landen. Ik ben deze week even in Nederland. In een vliegtuig met een paar honderd passagiers vloog ik vanuit Brazilië naar Nederland. Breng ik daarmee ook iedereen hier in gevaar?

Je kunt je trouwens afvragen of alle paniek over het virus terecht is. Ik woon in Brazilië en kan oprecht zeggen dat maar weinig Brazilianen in mijn omgeving zich echt druk maken. Dengue en chikungunya worden nog altijd een stuk meer gevreesd. Bovendien zijn dit jaar in Brazilië al zo’n 600 mensen om het leven gekomen door de Mexicaanse griep. Weet je nog, dat virus waar we in 2009 met z’n allen doodsbenauwd over waren? En daar hoor je nu niemand over.

Natuurlijk heeft iedereen het recht om zelf te beslissen of hij naar Brazilië wil afreizen. Maar het verplaatsen of uitstellen van de Spelen lijkt me echt niet nodig. Goede voorlichting over de juiste voorzorgsmaatregelen wel. Want alleen op die manier voorkom je uiteindelijk verspreiding van het virus. En dan is er volgens mij weinig op tegen om Usain Bolt in Rio de Janeiro live tegen de muggen te zien sprinten.

Deze column verscheen op 9 juni 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s