Een ‘verdiende’ verkrachting

Verdient iemand het ooit om verkracht te worden? Het lijkt me een simpele vraag waarop maar één antwoord juist is: nee, natuurlijk niet.

Maar bizar genoeg zijn de meningen daar toch behoorlijk over verdeeld. Dat blijkt maar weer nu Brazilië in rep en roer is over de groepsverkrachting van een 16-jarig meisje in Rio de Janeiro.

Op sociale media verschenen vorige week beelden waarop het meisje bewusteloos en naakt op bed ligt. Het commentaar van de aanwezige mannen spreekt voor zich: “Meer dan 30 hebben je zwanger gemaakt”, wordt lachend gezegd. En bij een foto waarop een man naast het geslachtsdeel van het meisje poseert, stond de tekst: “Er is een nieuwe tunnel geopend voor de hogesnelheidstrein.”

Volgens het slachtoffer is ze gedrogeerd. “Ik werd wakker op een andere plek, met een man onder me en een bovenop me. En twee die me vasthielden.” Uit angst deed ze niet meteen aangifte. Totdat de video op internet verscheen.

Veel Brazilianen reageren geschokt en woedend. Ook omdat deze zaak niet op zichzelf staat. Jaarlijks worden hier tienduizenden meisjes en vrouwen verkracht. Het merendeel van de slachtoffers doet nooit aangifte.

Schaamte en angst spelen daarbij een grote rol. En dat is niet zo gek. Want ook het 16-jarige slachtoffer uit Rio kreeg niet alleen maar steun van haar landgenoten. Al snel gingen verhalen en (nep)foto’s het internet over. Het meisje zou vaker in de favela komen waar ze was verkracht, ze zou zich inlaten met drugsbazen en eerder aan groepsseks hebben gedaan. Ze ontving zelfs doodsbedreigingen.

Alle opmerkingen impliceerden één ding: ze had er zelf om gevraagd. Zelfs sommige politieagenten stuurden Facebookberichten de wereld in waaruit bleek dat ze dat ook vonden. Zo werd het meisje onder meer vergeleken met een ezel.

Opeens had iedereen het vooral over wat het slachtoffer verkeerd had gedaan, in plaats van over de daders. Het lijkt wel de wereld op zijn kop. Mijn bloed ging er in ieder geval van koken.

Want het doet er niet toe wat je aan hebt. Het doet er niet toe of je drugs hebt gebruikt. Het doet er zelfs niet toe of je in het verleden met dezelfde personen naar bed bent geweest uit vrije wil. Als iemand seks met je heeft terwijl je dat niet wilt of als je buiten westen bent, dan heet dat gewoon verkrachting.

En verkrachting is nóóit de schuld van het slachtoffer. Ik hoop dat de demonstraties tegen de ‘verkrachtingscultuur’ in Brazilië, die hier gisteren ook weer werden georganiseerd, die boodschap eindelijk overbrengen. Maar ik vrees het ergste.

Deze column verscheen op 2 juni 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s