Vrouwen als versiering

Hij is nog maar een week aan de macht in Brazilië. Maar interim-president Michel Temer presteerde het meteen om in plaats van vooruit, juist tientallen jaren terug te gaan in de tijd.

Nadat Dilma Rousseff vorige week op omstreden wijze werd geschorst als president, waren alle ogen op Temer gericht. Wat zou zijn plan zijn om het uit elkaar vallende land er weer bovenop te helpen? Met een politieke crisis, een economische crisis en een gepolariseerde samenleving is er meer dan genoeg werk aan de winkel in Brazilië.

Toch lukte het Temer om er juist nog een extra probleem voor zichzelf bij te creëren. Een imagoprobleem om precies te zijn. Dat imago was al niet zo lekker, aangezien de ‘butler uit een horrorfilm’, zoals hij door rivalen wordt genoemd, wordt verdacht van corruptie. Uit peilingen bleek vorige maand al dat slechts twee procent van de Brazilianen bij verkiezingen op hem zou stemmen.

Maar dit bedroevende cijfer zal er afgelopen week niet veel beter op zijn geworden. Nadat Temer zijn kabinet had gepresenteerd, had iedereen het namelijk over één ding. Of liever gezegd over twee kenmerken: want alle nieuwe ministers zijn blank én het zijn stuk voor stuk mannen.

In een land waar 53 procent van de bevolking van gemengde afkomst is en 52 procent vrouw, is dat op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke keuze. En het is helemaal een radicale verandering omdat Brazilië de afgelopen jaren juist voor het eerst door een vrouw werd geleid. Een kabinet zonder vrouwen: dat was zelfs niet meer voorgekomen sinds het einde van de militaire dictatuur in 1985.

Temer en zijn adviseurs kwamen er dan ook vrij snel achter dat zijn 100 procent mannelijke kabinet niet bepaald juichend werd ontvangen. Maar in plaats van dat hij zijn lesje had geleerd, vervolgde Temer zijn weg als wandelende PR-ramp. Hij verklaarde namelijk dat hij voor de nieuwe post van staatssecretaris van cultuur op zoek zou gaan naar ‘een persoon uit de vrouwelijke wereld’.

Nu weet ik niet zo goed in welke wereld Michel Temer leeft. Maar blijkbaar heeft hij het idee dat hij naar een andere planeet moet om een vrouwelijke minister te vinden. Zijn 43 jaar jongere vrouw Marcela die zijn naam in haar nek heeft getatoeëerd en die door een conservatief Braziliaans weekblad als ‘mooi, zedig en huiselijk’ werd omschreven, zorgt wat dat betreft ook voor weinig vooruitstrevendheid in huize Temer.

Maar goed, zijn opmerking over de vrouwelijke wereld schoot bij veel dames in ieder geval opnieuw in het verkeerde keelgat. Het voelde alsof hij alleen nog een vrouw nodig had als versiering.

Vijf vrouwen op rij bedankten dan ook voor de post. Waarop Temer uiteindelijk toch maar weer een man benoemde.

Deze column verscheen op 19 mei 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s