Smartlappen en selfies in het parlement

Sommige politici waren vooral aan het schreeuwen. ‘Er komt geen staatsgreep!’ werd er geroepen. Maar dat werd al snel weer overstemd door ‘Weg met Dilma!’ Intussen zongen andere politici de beroemde Mexicaanse smartlap ‘Canta y no llores’ (‘Zing en huil niet’). En de rest was vooral druk bezig met het maken van selfies. Je moet toch iedereen laten weten dat je bij één van de belangrijkste politieke stemmingen in Brazilië in jaren aanwezig bent?

Je begrijpt het al: het was weer een grote chaos in de Braziliaanse politiek deze week. Afgelopen maandag moest de zogenoemde ‘impeachment-commissie’ stemmen of de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff wordt doorgezet of niet. En hoewel het moeilijk was om de hele vertoning serieus te nemen, werd er in dat volgepropte zaaltje in de hoofdstad Brasilia toch echt een belangrijke beslissing over de toekomst van het land genomen.

Het definitieve scorebord was in eerste instantie bijna niet te zien door alle mobieltjes in de lucht. Maar uiteindelijk werd duidelijk dat, van de 65 leden van de commissie, 38 voor het voortzetten van de procedure hadden gestemd. Dat betekent dat impeachment van de president weer een stap dichterbij is gekomen. Komende zondag stemt het Huis van Afgevaardigden en als daar een twee derde meerderheid voor impeachment kiest, is het waarschijnlijk binnenkort echt gedaan met de president.

De officiële beschuldiging is dat ze in het verkiezingsjaar 2014 creatief is geweest met de begrotingscijfers, maar volgens Rousseff is er sprake van een staatsgreep. Ze heeft naar eigen zeggen niets verkeerd gedaan. Er loopt trouwens ook geen strafrechtelijk onderzoek naar haar (wat niet kan worden gezegd door ruim de helft van de commissieleden die maandag over haar politieke lot mochten stemmen).

Alsof dat nog niet bizar genoeg is, stuurde de vicepresident voorafgaand aan de stemming maandag ‘per ongeluk’ een audiobericht naar de verkeerde WhatsApp-groep. Het was de speech die hij gaat uitspreken op het moment dat hij het stokje van Rousseff zou moeten overnemen. Al snel werd er druk gespeculeerd: loopt hij gewoon een beetje op de zaken vooruit, of was het überhaupt allemaal zijn idee?

De spanning in het land loopt door al deze gebeurtenissen steeds verder op. Dat blijkt wel uit het feit dat er deze week voor het Congres een muur werd opgetrokken die de voor- en tegenstanders van impeachment tijdens de stemming zondag uit elkaar moeten houden. En net toen ik dacht dat het allemaal niet veel gekker kon, liet politicus Jair Bolsonaro zien dat hij bij geschiedenisles wel heel slecht had opgelet. Hij noemde het tijdelijke bouwwerk de Berlijnse muur en doopte het doodleuk ‘de muur van Hitler’. De Braziliaanse politici weten me keer op keer te verbazen…

Ik durf m’n geld er dan ook eerlijk gezegd niet om te verwedden wat er zondag gaat gebeuren. Maar alles wijst er op dat het een mokerslag voor president Rousseff gaat worden.

Deze column verscheen op 14 april 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s