‘Biggie’ Brother

Bart, Ruud, Willem: kennen jullie ze nog? Het waren de drie finalisten van de eerste Big Brother in Nederland. Intussen is het alweer jaren geleden dat we met z’n allen in de ban waren van dit realityprogramma. Ook opvolgers zoals De Bus, De Gouden Kooi en Utopia werden nooit zo populair als dat allereerste seizoen van Big Brother.

Maar hier in Brazilië lijken ze niet genoeg te krijgen van ‘Biggie’ Brother Brasil, zoals ze het hier uitspreken. De afgelopen maanden konden de Brazilianen voor de 16de keer genieten van de ruzies, huilpartijen en feestjes in het huis. Dinsdagavond zagen miljoenen kijkers hoe de 19-jarige Munik er met de winst en bijna 400.000 euro vandoor ging.

In een poging dit land weer wat beter te begrijpen, besloot ik ook naar de finale te kijken. Ik zag hoe een van de bekendste zangeressen van Brazilië de oud-bewoners van het huis en hun fans in een televisiestudio liet swingen. De twee finalistes moesten even verderop vanuit het huis toekijken, een uur lang voor een televisiescherm meehupsend met hun breedste glimlach, terwijl de kijkers op de valreep hun stem konden uitbrengen.

De presentator bleek een grijzende oud-correspondent die nog verslag heeft gedaan van de Golfoorlog en de val van de Berlijnse muur. Hoe je in vredesnaam van de Iraakse woestijn in het Big Brother-huis terechtkomt, is me een raadsel. Hoewel het huis natuurlijk soms ook wel wat wegheeft van een slagveld. Dat bleek wel weer uit de terugblikken op het afgelopen seizoen, waarmee de finale verder werd gevuld.

Zoals wel vaker met de Braziliaanse televisie, zat ik er met verwondering naar te kijken. Ik vroeg me vooral af hoe het toch kan dat de Brazilianen na zoveel jaren nog steeds niet klaar zijn met dit van oorsprong Nederlandse format.

Zou het simpelweg komen door het gebrek aan beter op de Braziliaanse tv? De show werd ook dit jaar weer elke avond op primetime uitgezonden door het grootste televisiestation van het land. Wat dat betreft kun je er eigenlijk niet omheen. Zelfs als je, zoals ik, niet zoveel televisie kijkt, maar wel het nieuws volgt op internet, was het niet te missen. Op de website van de zender stonden pal naast het belangrijkste Braziliaanse nieuws de laatste updates uit het Big Brother-huis.

Maar goed, los daarvan zijn er natuurlijk genoeg mensen die oprecht genieten van het programma. Dat vermoed ik tenminste. Misschien houden de Brazilianen zoveel van kletsen, dat ze zelfs niets liever doen dan luisteren naar het gebabbel van anderen? Of zijn het misschien de mooie mensen naar wie ze willen kijken? Het leek me geen toeval dat juist de oogverblindende Munik deze editie won.

Overigens leek het dit seizoen toch even mis te gaan met het kijkcijferkanon. De allereerste aflevering trok namelijk nog nooit zo weinig kijkers als dit jaar. Maar de finale overtrof uiteindelijk weer ruimschoots de verwachtingen. En hoewel ik het na dat uurtje wel weer had gezien, kunnen de Braziliaanse fans dan ook opgelucht adem halen. Want volgende maand begint de inschrijving voor seizoen 17 alweer.

Deze column verscheen op 7 april 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s