Eigen schuld?

Ingepakt in vuilniszakken, zo eindigde de reis van twee jonge Argentijnse vrouwen in Ecuador. Hun toegetakelde lichamen werden eind februari vlak bij het strand van een bij backpackers populair kustplaatsje gevonden. Maar alsof de moord op de 21-jarige Marina Menegazzo en de 22-jarige Maria José Coni niet triest genoeg was, deden de reacties die erop volgden er nog een schepje bovenop.

De meiden werden vermoord door twee Ecuadoraanse mannen. Marina en Maria José zouden hulp van de twee hebben geaccepteerd, nadat ze van hun geld waren beroofd. Eén van de verdachten verklaarde dat hij had geprobeerd om Maria José aan te randen. Toen ze tegenstribbelde, had hij haar een klap op haar hoofd gegeven. Marina zou door de andere man met een mes om het leven zijn gebracht.

Verschrikkelijk natuurlijk. Maar in plaats van medeleven kregen de meiden na hun dood veel kritiek. Marina en Maria José zouden de moord over zichzelf hebben afgeroepen. Want als jonge vrouw alleen op reis in Ecuador, dat is natuurlijk vragen om problemen… Dat Marina en Maria José niet alleen waren, maar met z’n tweeën, maakte overigens geen verschil. Zonder man betekent blijkbaar alleen in de ogen van veel Zuid-Amerikaanse macho’s.

De reacties maakten de Paraguayaanse studente Guadalupe Acosta razend. Ze plaatste op Facebook een indrukwekkende brief, die 700.000 keer werd gedeeld. Het bericht is geschreven vanuit het perspectief van één van de slachtoffers. Zo staat er bijvoorbeeld:

“Vanaf het moment dat ze mijn levenloze lichaam hadden, vroeg niemand zich af waar de klootzak was die een einde had gemaakt aan mijn dromen, mijn verwachtingen, mijn leven.

Nee, in plaats daarvan begonnen ze nutteloze vragen te stellen. Aan mij, kun je het je voorstellen, een dode, die niet kan praten, die zich niet kan verdedigen.

Welke kleren had je aan?

Waarom was je alleen?

Hoezo gaat een vrouw alleen reizen?”

Met andere woorden: Marina en Maria José hadden dit vast kunnen voorkomen. Het was hun eigen schuld.

Helaas zijn dit soort reacties voor mijn gevoel niet alleen typisch voor Latijns-Amerika. Zo herinner ik me na de verdwijning van Lisanne Froon en Kris Kremers in Panama veel reacties van Nederlanders die zich afvroegen wat de meiden daar alleen deden.

Ehm, de wereld ontdekken misschien? Ja, dat brengt risico’s met zich mee. Maar thuis kan er ook iets gebeuren. Zelf heb ik regelmatig alleen gereisd. Was het soms riskant? Vast. Heb ik rare dingen meegemaakt? Helaas wel. Was het daarom dom van me om alleen op reis te gaan? Ik vind van niet. Want waarom zouden vrouwen verantwoordelijk zijn voor de laffe daden van sommige mannen?

Marina en Maria José maakten helaas een verkeerde keuze om de twee mannen te vertrouwen. Maar er zijn maar twee mensen schuldig aan hun dood, en dat zijn niet zijzelf.

Deze column verscheen op 10 maart 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s