Het doodgewaande zoontje van de president

Is Ernesto Fidel dood of levend? Die vraag houdt Bolivia op dit moment in z’n greep. Het verhaal over het doodgewaande zoontje van de president lijkt rechtstreeks uit een soap te komen. Maar het is de bizarre realiteit en lijkt zelfs de toekomst van het Zuid-Amerikaanse land te bepalen.

Het begon allemaal een paar weken geleden. Bolivia maakte zich op voor een referendum waarin werd besloten of president Evo Morales zich in 2019 herverkiesbaar mag stellen. Het was volop campagnetijd en plotseling was daar journalist Carlos Valverde met het smeuïgste verhaal van iedereen.

Hij kwam met het nieuws dat Evo Morales een zoontje had. Het jochie zou in 2007 zijn geboren uit een liefdesaffaire die de vrijgezelle Morales had gehad met de bijna dertig jaar jongere Gabriela Zapata. Op het moment van de geboorte waren de twee blijkbaar al uit elkaar, want hoewel de president het bestaan van het kind erkende, zei hij dat de moeder van de jongen hem had verteld dat hij vlak na de geboorte was overleden.

Vreemd verhaal natuurlijk, want was Morales dan niet naar de begrafenis geweest? Maar goed, het probleem was in eerste instantie niet zozeer het zoontje, maar zijn moeder. Gabriela Zapata was in 2013 namelijk aan de slag gegaan voor een Chinees bouwbedrijf en had opdrachten van de Boliviaanse overheid binnengesleept ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar.

Nu bekend was geworden dat Zapata een relatie en zelfs een kind had gehad met de president, dacht iedereen natuurlijk meteen aan één ding: corruptie. Morales beweerde dan wel dat hij na 2007 geen contact meer had gehad met Zapata en niet van haar nieuwe baan op de hoogte was, maar veel Bolivianen geloofden dat niet. Helemaal niet toen er een foto van de twee opdook, genomen tijdens het carnaval in 2015.

Het schandaal kostte Morales waarschijnlijk het referendum van vorige week zondag. Toen besloten de Bolivianen met een krappe meerderheid dat hij zich niet herverkiesbaar mag stellen.

Maar de soap blijft gewoon doorgaan. Gabriela Zapata is intussen gearresteerd op verdenking van illegale verrijking en witwaspraktijken. En tegelijkertijd verklaarde een tante van Ernesto Fidel dat de jongen springlevend is.

Als dat klopt en Morales wist het niet, dan betekent het dat hij waarschijnlijk echt geen contact meer had met zijn ex-vriendin en niets te maken had met de opdrachten voor het Chinese bouwbedrijf. Als hij het wel wist, maakt het hem juist verdachter. Maar misschien is Ernesto Fidel wel gewoon overleden. Dat is op dit moment de grote vraag.

Hoe dan ook, Morales is nu mede door het schandaal definitief aan zijn laatste termijn bezig. Maar misschien dat een ander kind hem juist nog aan wat invloed kan helpen. Zijn dochter Eva Liz Morales wil nu namelijk zelf de politiek in. En daarbij zal ze vast wel wat advies kunnen gebruiken van papa.

Deze column verscheen op 3 maart 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s