Onder een vergrootglas

Ik geef toe, erg smakelijk is de animatievideo die het Taiwanese TomoNews deze week publiceerde niet. In het filmpje over Rio de Janeiro vliegt de poep je letterlijk om de oren, inclusief bijbehorende geluidseffecten. Zelfs het Christusbeeld doet mee.

Zoals je kunt zien, werden de makers geïnspireerd door alle berichtgeving over de vervuilde baai van Rio de Janeiro. De plek waar in augustus zeilers en surfers zullen strijden om de Olympische medailles. Dat het water niet bepaald schoon is, dat is intussen wel bekend. Maar de nogal plastische weergave van de Taiwanezen schoot bij sommige Brazilianen in het verkeerde keelgat.

Net als voorafgaand aan het WK voetbal, ligt Brazilië opnieuw onder een vergrootglas nu de Olympische Spelen eraan komen. Helaas voor de Brazilianen wordt daarbij vooral gekeken naar de dingen die niet goed gaan. Dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij: de beloftes die niet zijn nagekomen, zijn nu eenmaal het interessantst om over te berichten.

Zo verscheen afgelopen weekend in de Braziliaanse en vervolgens internationale media een uitgelekte e-mail van burgemeester Eduardo Paes aan het IOC. Daarin schrijft de burgemeester van Rio de Janeiro dat hij erachter probeert te komen wat er werkelijk aan de hand is bij de bouw van de nieuwe metrolijn richting het Olympisch Park. “Ik heb van sommige mensen gehoord dat het project groot risico loopt.”

Dat betekent dat de metrolijn mogelijk niet op tijd afkomt. De geplande opleverdatum van 1 juli 2016 was al krap, dus echt als een grote verrassing kwam dit nieuws niet. Maar de nieuwe lijn was wel één van belangrijkste beloftes toen Brazilië de Olympische Spelen bijna zeven jaar geleden binnensleepte.

Overigens loopt die nieuwe lijn vreemd genoeg niet helemaal tot aan het Olympisch Park. Vanaf de laatste geplande metrohalte is het zelfs met een taxi nog een half uur rijden. Maar zonder de nieuwe halte is het Olympisch Park vanuit de bekende strandwijken Copacabana en Ipanema helemaal een halve wereldreis. Er is eigenlijk maar één weg die je kunt nemen, en daar staat elke dag file.

Naar aanleiding van dit soort berichten is het natuurlijk makkelijk om kritiek te hebben op de Brazilianen. Ze hebben tenslotte genoeg tijd gekregen om zich voor te bereiden. Het is voor hen dan ook te hopen dat ze na het WK voetbal een dikke huid hebben ontwikkeld. Want alles wat niet op tijd af dreigt te komen, zal de komende tijd breed worden uitgemeten.

Maar is het niet ook een beetje hypocriet om de Brazilianen belachelijk te maken? Hoe lang wordt er intussen al niet gebouwd aan de Noord-Zuidlijn in Amsterdam? Gelukkig voor Nederland ligt dat project in de internationale media niet onder een vergrootglas. Want ik ben bang dat wij er dan niet heel veel beter vanaf zouden komen.

Deze column verscheen op 25 februari 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s