Buitenaards bezoek in Brazilië?

Persoonlijk heb ik er nooit in geloofd: vliegende schotels en buitenaardse wezentjes. En als er leven buiten onze planeet bestaat, dan storten die wezens toch vast niet zomaar met hun ruimteschepen neer op onze planeet? Hoewel er natuurlijk genoeg ‘ooggetuigen’ zijn die het tegendeel beweren. De UFO’s van het Amerikaanse Roswell kennen de meeste mensen wel. Maar deze week kwam ik erachter dat Brazilië zijn eigen Roswell heeft.

Precies twintig jaar geleden raakte Brazilië in de ban van een reeks mysterieuze gebeurtenissen in de omgeving van Varginha, een stad in het midden van het land. Het ‘Varginha UFO incident’ zou voor ufologen wereldwijd zelfs één van de belangrijkste incidenten zijn.

Het begon allemaal met de Braziliaanse zakenman Carlos de Souza. Op 13 januari 1996 rijdt hij ’s ochtends vroeg over de snelweg in de buurt van Varginha. Plotseling ziet de zakenman een groot vliegend object, dat kort daarna neerstort.

Een week later zien drie jonge vrouwen op een stuk braakliggend terrein in Varginha een vreemd wezen: een mager klein mannetje’, bruin en met grote rode ogen. Gillend rennen ze naar huis. Als de moeder van twee van de meiden gaat kijken is het wezen weg. Maar ze ziet wel twee voetafdrukken en er hangt een doordringende lucht die lijkt op ammoniak.

Het verhaal gaat dat militairen in Varginha op dezelfde dag twee wezens gevangen nemen. De 23-jarige militair Marco Eli Chereze zou een van de wezens zonder bescherming hebben aangeraakt. Hij overlijdt minder dan een maand later onder mysterieuze omstandigheden.

Korte tijd later beweren nog meer inwoners van Varginha dat ze de ‘Braziliaanse ET’ hebben gezien. De media duiken bovenop het verhaal. Plotseling kent iedereen Varginha.

Maar wat er nu precies gebeurd is, dat blijft natuurlijk de grote vraag. Het Braziliaanse leger ontkent in ieder geval dat er buitenaardse wezens gevangen zijn genomen. En één van de drie vrouwen zei een paar maanden geleden in een interview dat ze eigenlijk niet gelooft dat het wezen dat ze zag buitenaards was. Maar wat was het dan wel?

Ik heb nog een andere theorie. Het ‘buitenaardse bezoek’ heeft de stad Varginha namelijk flink wat bekendheid opgeleverd. De huidige burgemeester van Varginha zei deze week nog: “Er is geen conclusie over het Varginha-incident. We hebben geen bewijs dat de wezens hier waren. Niemand kan het bevestigen of ontkennen. En dus blijven we achter met de legendes die de stad beroemd hebben gemaakt.”

En daar hebben ze handig op ingespeeld. Tegenwoordig kent de stad een watertoren in de vorm van een vliegende schotel en kunnen bezoekers poseren met een van de standbeelden van buitenaardse wezens.

Neerstortende vliegende schotels en bruine stinkende mannetjes? Het zou mij niks verbazen als het allemaal stiekem een complot van de gemeente Varginha was om meer toeristen te trekken…

Deze column verscheen op 14 januari 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s