Getekend voor het leven

20 operaties en kunsthuid uit Nederland: dat was er tot nu toe nodig om het gezicht van de Colombiaanse Natalia Ponce de Leon enigszins te herstellen. Het gezicht dat in maart 2014 werd verwoest toen een geobsedeerde buurman zuur over haar heen gooide.

Sindsdien verscheen ze in het openbaar alleen nog maar met een masker. Maar deze week liet ze haar nieuwe gezicht voor het eerst aan de wereld zien, tijdens een heel speciaal moment voor de 35-jarige Natalia. De Colombiaanse president Santos tekende maandag namelijk een nieuwe wet die naar haar is vernoemd.

Die nieuwe wet moet het mogelijk maken om de daders van zuuraanvallen harder aan te pakken. Want helaas worden er elk jaar tientallen Colombiaanse vrouwen door echtgenoten, ex-partners of zelfs onbekenden aangevallen met het verwoestende zuur.

Zelf sprak ik vorig jaar de Colombiaanse Consuelo in een ziekenhuis in Bogota. Haar verhaal maakte diepe indruk op me. Ze lag met tien anderen op een veel te kleine kamer die stonk naar poep en plas. Maar dat was niet haar grootste zorg. Consuelo was voor de zoveelste keer opgenomen omdat haar jaloerse echtgenoot 15 jaar geleden zuur over haar heen had gegooid. Met verschrikkelijke gevolgen…

Het zuur vrat haar neus en lippen weg. En ook haar nek en rug werden ernstig beschadigd. Ondanks tientallen operaties ging ademen nog altijd moeizaam, waardoor ze buisjes in haar gereconstrueerde neus had.

Met een mengeling van trots, verlangen en woede liet ze me foto’s van vroeger zien. Een mooie lachende vrouw kijkt daarop stralend de camera in. Nu heeft Consuelo elke dag pijn. Boos vertelde ze wat er met de dader was gebeurd: hij kreeg vier jaar cel, maar stond na drie maanden alweer buiten.

De nieuwe wet moet dat in de toekomst voorkomen. Daders kunnen voortaan tot maximaal 50 jaar achter de tralies verdwijnen. Met dank aan Natalia Ponce. De aanval op haar kreeg veel aandacht omdat ze uit een rijke familie komt. Dat zat Consuelo, die geen geld heeft, flink dwars toen ik haar sprak. “Voor degenen die al niets hebben, heeft de president nooit iets gedaan. Dat zou ik hem graag in zijn gezicht zeggen, als ik de kans krijg. Want de hulp die hij aan de rijke slachtoffers geeft, die hebben wij ook nodig,” vertelde ze.

Ik begreep haar frustratie volkomen. Maar door alle aandacht voor Natalia is er nu in ieder geval een nieuwe wet. Een wet die hopelijk flink afschrikt en vooral het aantal slachtoffers van zuuraanvallen eindelijk naar beneden weet te brengen. Want arm of rijk, zij worden getekend voor het leven. En daar kan eigenlijk geen gevangenisstraf tegenop.

Deze column verscheen op 21 januari 2016 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s