Het is een wonder

Ik sta voor een vitrine vol met ledematen, organen en andere lichaamsdelen. Het is een bizar gezicht. Voeten, handen, harten, nieren en zelfs hele hoofden zijn tentoongesteld. Voordat je denkt dat ik in een of ander horrorhuis terecht ben gekomen: alle lichaamsonderdelen zijn gelukkig gemaakt van was.

Het duurde even voordat ik deze plek had gevonden, verstopt in het gigantische complex van de Basiliek van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida. Een hele mond vol voor het belangrijkste bedevaartsoord van Brazilië. Deze voor veel mensen heilige plek ligt vlak naast de snelweg tussen São Paulo en Rio de Janeiro.

Het verhaal gaat dat in 1717 drie vissers er in de rivier een beeld van de Heilige Maagd Maria vonden. En terwijl voorheen de visvangst er miserabel was, haalden de mannen vervolgens de ene na de andere vis uit het water. Het beeld werd in een kapelletje geplaatst en een bedevaartsoord was geboren.

Dat oorspronkelijke kapelletje is in driehonderd jaar uitgegroeid tot de grootste kerk van Latijns-Amerika, inclusief religieus winkelcentrum met foodcourt en een gigantische parkeerplaats voor de auto’s van de twaalf miljoen bezoekers die jaarlijks naar Aparecida komen. Met een kabelbaantje kun je naar de top van de ernaast gelegen heuvel waarop een groot kruis staat.

Maar de interessantste plek van dit religieuze centrum vind ik toch wel de ‘sala das promessas’, oftewel de ‘kamer van de beloften’. In de volksmond wordt de plek ook wel de kamer der wonderen genoemd. Ben je ziek? Kun je geen geschikte partner vinden? Wil je graag een nieuw huis of een nieuwe auto? Het maakt niet uit wat je probleem precies is, voor alles kun je hier terecht.

Op een papiertje schrijf je je verzoek, dat je vervolgens daar achterlaat. Als het ‘wonder’ zich heeft voltrokken, is het de bedoeling dat je terugkeert naar Aparecida om de Heilige Maagd te bedanken. Als je een auto hebt kunnen kopen dan neem je bijvoorbeeld een speelgoedautootje mee. En heb je je hartoperatie goed doorstaan, dan breng je een wassen hart langs. Mocht je je afvragen waar je die in vredesnaam vandaan haalt: een winkeltje verderop op het enorme terrein verkoopt elk lichaamsdeel dat je maar kunt verzinnen.

Als je naar de grote hoeveelheden voorwerpen kijkt die naar Aparecida worden gebracht, zou je vanzelf in de krachten van de Heilige Maagd gaan geloven. Elke maand komen zo’n 19.000 mensen iets brengen. In de kamer van de beloften wordt een selectie van al die voorwerpen tentoongesteld.

En dus zie ik bruidsjurken, foto’s van pasgeboren kinderen, gesigneerde cd’s van succesvolle artiesten, vrachtwagentjes en een heleboel sportattributen. Zoals een helm van de beroemde Formule 1-coureur Ayrton Senna en gesigneerde voetbalshirts. Maar ook tussen alle sportvoorwerpen kom ik opnieuw een lichaamsdeel tegen: het is de knie van Ronaldo. Zijn persoonlijke bedankje dat zijn zwakke knieën het WK van 2002 goed hadden doorstaan.

Deze column verscheen op 31 december 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s