Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe blunders?

Het was een historisch moment in Argentinië: het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Maar één plek op het podium bleef vorige maand angstvallig leeg.

De favoriete presidentskandidaat Daniel Scioli besloot met een smoesje van het debat af te zien. Waarschijnlijk was hij bang dat hij alleen maar stemmen kon verliezen door een grote blunder te maken.

Toch was zijn afwezigheid misschien wel zijn grootste blunder. We zullen nooit weten hoeveel invloed het heeft gehad, maar feit is dat Scioli in de eerste ronde op 25 oktober niet genoeg stemmen haalde om in één klap de nieuwe president van Argentinië te worden. Sterker nog, zijn voorsprong op de nummer twee, Mauricio Macri, was veel kleiner dan iedereen had verwacht. Scioli’s overwinning voelde dan ook als een nederlaag.

Nu is het tijd voor deel twee van de campagne, waarin de kaarten opeens weer helemaal door elkaar zijn geschud. Een nieuwe ronde, met nieuwe kansen en dus ook een nieuw verkiezingsdebat. Aankomende zondag heeft Scioli geen keuze: hij moet wel meedoen. En dus zal hij met Macri debatteren over onder andere onderwijs, veiligheid en natuurlijk de Argentijnse economie, die in grote problemen verkeert.

Het verschil tussen de twee overgebleven kandidaten laat zich het beste vangen in twee woorden: verandering en continuïteit. Macri presenteert zichzelf als de kandidaat van verandering. Terwijl Scioli, die door vertrekkend president Cristina Kirchner naar voren is geschoven als haar opvolger, de Argentijnen vooral continuïteit belooft.

In de peilingen lijkt Macri nu de te kloppen man, maar tijdens de eerste ronde is al gebleken dat we daar niet helemaal op kunnen vertrouwen. Bovendien is Scioli een vechter, een echte doorzetter, die op meerdere momenten in zijn leven al liet zien dat hij niet zomaar opgeeft.

Zo werd zijn broer ontvoerd toen hij pas 18 jaar oud was. Ondanks zijn jonge leeftijd voerde Scioli de onderhandelingen met de ontvoerders om hem vrij te krijgen. Mét succes, want zijn broer werd na betaling van contant losgeld uiteindelijk vrijgelaten.

Eind jaren tachtig werd Scioli opnieuw door het noodlot getroffen. Hij was toen succesvol als speedbootracer. Maar tijdens een wedstrijd ging het opeens helemaal mis. Zijn boot sloeg om en Scioli raakte door het ongeluk zijn rechterarm kwijt. Toch slaagde hij er met behulp van een prothese in om opnieuw grote wedstrijden te winnen.

Maar ondanks al zijn vechtlust, zal ook Scioli uiteindelijk afhankelijk zijn van de Argentijnse kiezers. En dan vooral van de kiezers die tijdens de eerste ronde op de nummer drie, Sergio Massa, hebben gestemd. Die weigert om zijn steun uit te spreken voor een van beide kandidaten, maar heeft wel gehint naar Macri.

Scioli’s grootste uitdaging is nu om voor de tweede ronde op 22 november een belangrijke balans te vinden. Aan de ene kant moet hij de aanhangers van vertrekkend president Cristina Kirchner bij zich houden, en aan de andere kant moet hij zich genoeg van haar distantiëren om ook de Argentijnen die op Massa stemden voor zich te winnen. Geen gemakkelijke taak…

De campagne is na de eerste ronde dan ook een stuk feller geworden. Het moddergooien aan beide kanten is flink bezig. Wat voor het nieuwe debat van aanstaande zondag misschien wel goed nieuws is. Want het debat van vorige maand was dan wel een historisch moment, echt spectaculair werd het toen helaas niet. Ik ben benieuwd of Scioli voor wat meer vuurwerk kan zorgen. Maar dan moet hij wel zijn angst opzij zetten voor nieuwe blunders.

Deze column verscheen op 12 november 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s