Mijn naam is Biet. Agrarische Biet

‘Hoe heet ze?’ Tientallen, misschien wel honderden keren heb ik deze vraag de afgelopen tijd gehoord. Brazilianen hoefden maar één blik op mijn dikke en overduidelijk zwangere buik te werpen, en ik wist al hoe laat het was.

In Nederland is de naam van het ongeboren kind vaak het best bewaarde geheim van veel zwangere stelletjes. Maar hier in Brazilië wordt daar niet zo moeilijk over gedaan. Al vroeg in de zwangerschap verkondigen aanstaande moeders trots dat ze in verwachting zijn van bijvoorbeeld João of Fernanda.

Ik vind het vooral altijd knap dat ze daar zo snel uit zijn, aangezien mijn man en ik maandenlang hebben nagedacht over de juiste naam. Het is toch een hele verantwoordelijkheid om een beetje leuke naam aan je kind mee te geven.

Wat precies een leuke naam is, daar verschillen de meningen natuurlijk over. Ik had zelf in ieder geval een soort wensenlijstje in mijn hoofd: het leek me handig als zowel Brazilianen als Nederlanders de naam een beetje fatsoenlijk kunnen uitspreken. En tegelijkertijd moest hij niet al te vaak voorkomen in zowel Nederland als Brazilië, maar ook weer niet te apart zijn.

Toch zou ik me over dat laatste in Brazilië eigenlijk geen zorgen hoeven te maken. Want als ik ergens veel vreemde namen ben tegengekomen, dan is het hier wel. Ik geef toe, ook in Nederland krijgen kinderen de laatste jaren steeds vaker bijzondere namen mee. En vorige maand brak iedereen nog zijn tong over Xess Xava. Maar in Brazilië zijn dit soort originele namen al heel lang de normaalste zaak van de wereld.

Het mooist vind ik altijd de vernoemingen. In bepaalde lagen van de Braziliaanse bevolking wordt het gezien als chic om je kind dezelfde naam mee te geven als bijvoorbeeld een Amerikaanse beroemdheid. Maar dan wel nét iets anders geschreven. Zo zijn er Brazilianen die door het leven gaan als Hericlapiton da Silva (Eric Clapton), Maicon Jakisson de Oliveira (Michael Jackson) en Marili Monrói (Marilyn Monroe).

Of waarom zou je je kind eigenlijk naar een persoon vernoemen? Het kan ook heel anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van Agrícola Beterraba (Agrarische Biet) en Colapso Cardíaco (Hartstilstand).

Maar je hebt altijd baas boven baas. Laatst las ik het verhaal van een familie uit het noordoosten van het land. De vader van het gezin, João de Deus da Silva, had altijd een hekel gehad aan zijn in Brazilië doodgewone naam. Dus besloot hij het voor zijn kinderen over een andere boeg te gooien, zodat ze nooit verward zouden worden met iemand anders. Zijn zeven kinderen moeten het dan ook doen met onuitspreekbare voornamen zoals Jhoeicileifranklinsheixe, Jhaesneanflayquisheideix en Jhartchankeulamar.

Ik kan alvast verklappen dat mijn dochter zo in ieder geval niet gaat heten. Wat haar naam dan wel wordt? Dat blijft nog even geheim. Hoe gek de Brazilianen dat dan ook weer vinden.

Deze column verscheen op 5 november 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s