De ongekroonde Braziliaanse bierkoning

Het was de afgelopen weken weer tijd voor lederhosen, bratwurst en bier. Je begrijpt het al, ik heb het over het Oktoberfest. Maar niet alleen in München gaan vrouwen in Dirndl jurkjes elk jaar los op Duitse hoempapa-muziek. Een van de grootste Oktoberfesten ter wereld vindt namelijk plaats in Brazilië.

Het stadje Blumenau wordt elke oktober ruim twee weken lang overspoeld door feestvierende Brazilianen. Die locatie is geen toeval trouwens, want het stadje werd in 1850 gesticht door een klein groepje Duitse immigranten. Die toen nog niet konden vermoeden dat tegenwoordig elk jaar zo’n half miljoen mensen naar het zuiden van Brazilië zouden afreizen om mee te brullen met ‘Ein Prosit’.

Net als op elk ander Oktoberfest gaan er ook in Blumenau liters bier doorheen. Vorig jaar om precies te zijn 531.159,2 liter, aldus de organisatie. Brazilië is natuurlijk niet voor niets een van de grootste afzetmarkten voor bier ter wereld.

Veel Brazilianen brengen hun vrije dag het liefst door op plastic stoeltjes op de stoep van een barretje, samen met hun vrienden en een grote fles bier op tafel. Zo’n fles deel je met z’n allen terwijl de volgende al in een emmer met ijs ligt te wachten. En tijdens het jaarlijkse carnaval zijn het niet de caipirinha’s die het beste verkopen, maar de Braziliaanse blikjes bier.

Wat veel mensen niet weten is dat Brazilië niet alleen een gigantische afzetmarkt is wat betreft bier, het land is ook een enorm belangrijke speler op het gebied van de productie van het gouden vocht.

Deze week werd bekend dat de grootste bierbrouwer ter wereld, Anheuser-Busch InBev, gaat fuseren met SABMiller, de huidige nummer twee. En hoewel Anheuser-Busch InBev vaak een Belgisch bedrijf wordt genoemd, zijn het de Brazilianen die er een stevige vinger in de pap hebben.

InBev ontstond in 2004 namelijk uit een fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. In 2008 nam het bedrijf het Amerikaanse Anheuser-Busch over. En nu is SABMiller dus aan de beurt. Daardoor ontstaat een bierreus van gigantische proporties.

En een van de belangrijkste mannen achter de overname is niemand minder dan de Braziliaanse miljardair Jorge Paulo Lemann. Deze voormalig tenniskampioen is de rijkste man van Brazilië met een geschat vermogen van 25,6 miljard dollar.

Lemann werd rijk als bankier en is intussen een expert in grote lucratieve overnames. Zo kocht hij in 2010 Burger King en samen met Warren Buffet nam zijn investeringsmaatschappij 3G Capital in 2013 Heinz over. Een maaltijd met een hamburger van Burger King met Heinz ketchup en een Budweiser erbij, is daardoor een stuk Braziliaanser dan je op het eerste gezicht zou denken.

Door de overname van SABMiller krijgen straks nog veel meer bieren een Braziliaans tintje, waaronder het Nederlandse Grolsch. Lemann wordt dan ook wel de koning van het bier genoemd. Ironisch genoeg houdt de gezondheidsfreak het zelf liever bij een glas water. De ongekroonde Braziliaanse bierkoning is namelijk geheelonthouder.

Deze column verscheen op 15 oktober 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s