Geen weg voor watjes

De ringweg van São Paulo is geen weg voor watjes. Het is een soort spinnenweb van beton: beide richtingen op zijn er zo’n tien rijbanen naast elkaar, die zijn opgedeeld in drie verschillende delen.

Die delen worden van elkaar gescheiden door betonnen barrières, vluchtstroken ontbreken op de meeste stukken en de rijstroken zelf zijn vaak maar de helft van wat we in Nederland gewend zijn. Vrachtwagens en bussen nemen dan ook meestal zo’n anderhalve rijstrook in beslag.

Tot voor kort mocht je op de meeste plekken lekker doorrijden met 70 of 90 km/u. Dat klinkt misschien niet heel snel, maar geloof me: als je je door het Braziliaanse verkeer manoeuvreert en wordt ‘gesandwicht’ door twee bussen, dan is 70 km/u al best hard. Ik haalde die snelheid in ieder geval meestal niet eens. En toch ontsnapte ik een keer op het nippertje aan een ongeluk toen ik op de rechterbaan reed en er opeens iemand vanuit stilstand de weg opdraaide.

Maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Ongelukken zijn helaas aan de orde van de dag op de ringweg. In 2014 waren er 1180 ongelukken met slachtoffers. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden aanrijdingen met alleen blikschade.

Toch was het gemopper niet van de lucht toen de burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad, besloot om de boel eens anders aan te pakken. Sinds vorige maand mag je op het rechtergedeelte maar 50 km/u, op de middelste afgescheiden banen 60 km/u en helemaal links, wat in principe het doorgaande verkeer is, 70 km/u.

De nieuwe snelheidslimieten zijn bedoeld om het verkeer veiliger te maken, maar veel automobilisten klaagden over de veranderingen. Ze waren bang voor een nog grotere chaos op de ringweg. Bovendien hebben veel automobilisten toch al een hekel aan de burgemeester vanwege alle fietspaden die hij in de stad laat aanleggen.

De burgemeester wil meer inwoners op de fiets hebben om de stad leefbaarder te maken. Daarom zijn er het afgelopen jaar al tientallen kilometers fietspad aangelegd in São Paulo. Maar veel mensen moeten helemaal niets hebben van het toenemende aantal fietsers in het verkeer. Ze zijn ervan overtuigd dat de fietsers de stad niet leefbaarder, maar gevaarlijker maken.

Dat werd vorige week opnieuw pijnlijk duidelijk. Een oudere man die de weg overstak, werd aangereden door een fietser en overleefde zijn val niet. Tot woede van onder anderen de familie van de man, die de fietspaden levensgevaarlijk vindt. ‘Haddad moordenaar’ werd er op de plek van het ongeluk op de muur geschreven.

Maar al snel bleek dat de fietser niet op het fietspad maar op de busbaan had gereden. Haddad kon het dan ook niet laten om te benadrukken dat als het fietspad was gebruikt, het ongeluk waarschijnlijk niet was gebeurd. Toch is het grote probleem volgens mij dat veel mensen gewoon nog niet gewend zijn aan de fietsers. Hopelijk is dat een kwestie van tijd.

Wat betreft de ringweg lijkt de burgemeester voorlopig sneller gelijk te krijgen. Vorige week werd namelijk bekend dat het aantal ongelukken met slachtoffers sinds de invoering van de nieuwe snelheidslimieten met 29% was afgenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Goed nieuws dus. Maar echt heel veilig voel ik me nog steeds niet als ik weer bijna van mijn rijstrook word geduwd door een vrachtwagen. Ook al is het dan met 50 km/u.

Deze column verscheen op 27 augustus 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s