Corruptie is goed voor de kunst

Dure sportauto’s, kostbare juwelen en stapels contant geld. De Braziliaanse politie heeft in het kader van ‘Operatie Wasstraat’, het grootste corruptieonderzoek ooit in Brazilië, spullen ter waarde van miljoenen euro’s in beslag genomen.

Het grootschalige onderzoek richt zich op de corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras. Opgeblazen contracten en steekpenningen waren er aan de orde van de dag.

Jarenlang konden de medewerkers van Petrobras, politici en aannemers hun gang gaan. Maar die tijden lijken voorbij. Sinds het voorjaar van 2014 is er een ware klopjacht bezig. De ene na de andere directeur en politicus wordt nu opgepakt.

Vaak wordt daarbij voor een groot bedrag aan spullen in beslag genomen. Spullen die werden gekocht om het gestolen geld zoveel mogelijk wit te wassen.

Deze week was het ook weer raak. In drie galerieën in Rio de Janeiro werden maandag 20 verschillende kunstwerken in beslag genomen. Want een sportauto is natuurlijk leuk om aan je vrienden te showen, het gestolen geld investeren in kunst is eigenlijk veel slimmer. Je kunt het net iets makkelijker wegstoppen en nog belangrijker: de exacte waarde is vaak niet meteen bekend.

De kunstwerken die deze week in beslag werden genomen, waren dan ook niet de eersten. In totaal heeft de Federale Politie al zo’n 250 werken meegenomen uit huizen en galerieën. Het gaat om kunstwerken van grote namen zoals Joan Miró, Salvador Dalí en vele beroemde Braziliaanse kunstenaars. Het grootste deel, ruim 130 werken, was gekocht door de voormalig directeur diensten bij Petrobras, Renato Duque.

Duque werd in maart gearresteerd en een flink deel van zijn inboedel werd meteen in beslag genomen. Een medewerker van de Federale Politie zei tegen Braziliaanse media dat de oud-directeur niet in een appartement, maar in een kunstgalerie woonde. Alleen in de badkamers hingen geen schilderijen.

Alle in beslag genomen kunst wordt naar de stad Curitiba gebracht, omdat het corruptieonderzoek vanuit daar wordt gedaan. Maar om nu alles in kisten te laten zitten, dat vond de politie ook een beetje zonde. Bovendien hebben ze simpelweg de voorzieningen niet om alle werken veilig en op de juiste manier te bewaren.

En dus zijn de kunstwerken in bewaring gegeven bij het Oscar Niemeyer museum in Curitiba, dat vervolgens een unieke tentoonstelling samenstelde met 48 in beslag genomen werken. De rest wordt nog uitgezocht en hopelijk later aan de collectie toegevoegd.

Wat er uiteindelijk precies met alle schilderijen en andere kunstwerken gaat gebeuren, hangt er vanaf of de eigenaren daadwerkelijk veroordeeld worden. Als dat het geval is, dan wordt alles geveild of gedoneerd aan andere musea. Zo niet, dan krijgen ze de spullen waarschijnlijk gewoon weer terug.

Maar tot die tijd kan de kunst die met het geld van de Brazilianen is gekocht, eindelijk een keer door de rechtmatige eigenaars worden bewonderd.

Deze column verscheen op 6 augustus 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s