Knuffels zijn altijd goed

“Tot de volgende keer!” Lisandra buigt zich naar me toe en we geven elkaar een zoen en een knuffel. Iets dat ik in Nederland ook doe met goede vrienden. Maar Lisandra is geen vriendin van me, ze is mijn fysiotherapeut.

Voor buitenlanders die net in Brazilië zijn aangekomen, kan het even schrikken zijn. Een afstandelijke handdruk? Daar doen de meeste Brazilianen niet aan. Ook als je mensen voor het eerst ontmoet, krijg je al snel een zoen op je wang geplant en een knuffel erachteraan.

Als ik mensen ga interviewen voor mijn werk, is dit over het algemeen dan ook de standaardbegroeting. Onprofessioneel? Hier niet. In veel gevallen blijf je juist een beetje een gekke, afstandelijke ‘gringo’ als je alleen een hand geeft. Met een zoen en een knuffel is het ijs toch sneller gebroken.

Brazilianen zullen dan ook hard lachen om artikelen die in Nederland aan het begin van elk jaar wel weer verschijnen. Over het dilemma of je je collega’s nu wel of geen gelukkig nieuwjaar moet wensen met drie zoenen. Sommige Nederlanders zouden zich in deze periode zelfs liever ziek melden dan hun collega’s te moeten zoenen. Een tip voor deze mensen: kom niet naar Brazilië.

Overigens is het hier soms nog wel een beetje ingewikkeld. Want je moet je vooraf wel even bedenken in welke stad je bent. Zo ging ik vorige week in Rio de Janeiro nog de mist in. In mijn woonplaats São Paulo ben je namelijk met één zoen klaar, maar in Rio geven ze er twee. Gelukkig zijn Brazilianen zo sociaal vaardig, dat het nooit echt ongemakkelijk wordt.

Persoonlijk vind ik het vooral fijn dat je je niet de hele tijd hoeft af te vragen of je iemand nu wel of niet moet gaan zoenen. Bij twijfel gewoon doen. Wel zo makkelijk.

Digitaal geldt dat eigenlijk ook. Ik kan me nog goed herinneren dat ik me in het begin afvroeg wat al die rare afkortingen onder e-mails toch betekenden. ‘Abs’ stond er dan, of ‘bjs’. Zelf sloot ik meestal maar gewoon af met vriendelijke groeten.

Maar het duurde niet lang voordat ik ontdekte dat ‘abraços’ en ‘beijos’, oftewel ‘knuffels’ en ‘kusjes’, hier volkomen normaal zijn. Of je nu een woordvoerder, een professor of een goede vriend mailt. Dus ook als ik iemand eigenlijk nog niet ken, schrijf ik tegenwoordig al snel ‘abs’ of ‘abraços’ onder mijn e-mails.

Want knuffels zijn altijd goed in Brazilië.

Abraços!

Deze column verscheen op 11 juni 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s