Hordelopen met wegversperringen

Meer dan een eeuw lang slingerde de tram zich omhoog, de heuvel op. Vanuit het centrum van Rio de Janeiro naar de wijk Santa Teresa. Vaak puilde hij uit van de mensen. Eerst vooral inwoners, later steeds meer toeristen. Kronkelend door de smalle straatjes, die soms zo steil zijn dat taxichauffeurs ze liever mijden.

De tram van Santa Teresa is een icoon. Nog steeds kun je overal in de wijk T-shirts en andere souvenirs kopen met de afbeelding van de tram. Maar hij rijdt al enkele jaren niet meer.

In augustus 2011 kwamen vijf mensen om het leven toen de tram ontspoorde. Tientallen mensen raakten gewond. De dienst werd geschrapt en de inwoners van Santa Teresa raakten hun belangrijkste en beste vervoermiddel kwijt. En ook nog eens hun grootste toeristenattractie.

Plannen voor een heropening werden gemaakt. De tram moest veiliger en dus moesten de rails worden opgeknapt en er zouden nieuwe tramstellen komen. De werkzaamheden begonnen in 2013, maar hoewel grote delen van de wijk sindsdien werden omgetoverd tot bouwput, schoot het verder weinig op.

De oorspronkelijke belofte dat het werk in 2014 klaar zou zijn, werd in ieder geval niet nageleefd.

Nieuwe problemen werden dit jaar ontdekt. De bestelde tramstellen hadden nogal moeite met de kinderkopjes in de straten van Santa Teresa. En dus moeten de kinderkopjes op de route nu één voor één doormidden worden gehakt, anders kunnen de nieuwe trams straks niet goed remmen.

De frustratie bij de inwoners van Santa Teresa wordt inmiddels steeds groter. Zij willen simpelweg hun tram terug en de puinhopen in hun wijk kwijt. Vorige week verscheen er een filmpje op Facebook. Om aandacht te vragen voor het probleem was Santa Teresa omgetoverd tot een ‘Olympisch Park’.

Uiteraard waren de sporten wel wat aangepast aan de omgeving. Zo worden onder andere hordelopen met wegversperringen, springen in de zandhoop en fietsen in de krater geïntroduceerd.

Het filmpje ging viral en na het protest dat afgelopen zaterdag werd georganiseerd beloofde de overheid dat de tram toch echt binnenkort weer gaat rijden. Maar voor veel mensen is het: eerst zien, dan geloven.

Bovendien is Santa Teresa niet de enige plek in Rio die overhoop is gehaald. Steeds meer delen van de stad hebben last van de werkzaamheden voor de Olympische Spelen. Vaak gaat het om infrastructuurprojecten die de situatie in de stad juist moeten verbeteren, maar het is nog maar de vraag welke projecten daadwerkelijk op tijd afkomen voor de Spelen.

Hoewel fietsen in de krater nog best een goed idee is. Dan hoeft de nieuwe BMX-baan in ieder geval niet meer gebouwd te worden.

Deze column verscheen op 28 mei 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s