Mango’s gooien naar de president

Hij is al vergeleken met Super Mario, voert diepgaande gesprekken met vogeltjes en ontvangt boodschappen via fruit. De tegenstanders van president Nicolás Maduro van Venezuela nemen hem nauwelijks nog serieus.

Niet alleen omdat de economie van het land in puin ligt. Maar ook omdat Maduro het zijn tegenstanders soms wel heel erg makkelijk maakt om hem uit te lachen.

Ooit werkte hij als buschauffeur. In 2013 werd hij president, als opvolger van de aan kanker overleden Hugo Chávez. Zijn grote voorbeeld. Tijdens de verkiezingscampagne vertelde Maduro zelfs dat hij bezoek had gekregen van een vogeltje: de geest van Chávez. Het Chávez-vogeltje zou Maduro zijn zegen hebben gegeven. “Die ziet ze vliegen”, werd er meteen gezegd.

En nog steeds lijkt Maduro er soms alles aan te doen om niet serieus te worden genomen. Hij heeft een buitengewoon talent voor bizarre versprekingen en verkeerde PR-stunts.

Afgelopen maand was het weer zover. Maduro maakte een rondrit in de stad Maracay. En opeens kwam daar vanuit de menigte een mango aanvliegen. Recht tegen het hoofd van de president.

’s Avonds verscheen Maduro op de staatstelevisie. Zonder bult, maar met de mango. Die bleek afkomstig van de 54-jarige Marleni Olivo. De vrouw had haar naam en telefoonnummer op het stuk fruit geschreven met de vraag of Maduro haar wilde bellen.

De president bleek de beroerdste niet. En omdat de vrouw problemen met haar woning had, beloofde hij haar een nieuw appartement.

Aardig natuurlijk, maar misschien niet zo slim. Want zo liet Maduro het hele land zien dat het loont om mango’s naar zijn hoofd te gooien. Zoals de Britse komiek John Oliver later in zijn talkshow terecht constateerde: hij schepte daarmee een nogal gevaarlijk precedent.

Uiteraard volgden er nog vele mango’s, totdat Maduro er zelf blijkbaar ook een beetje moe van werd. Een paar dagen later verscheen de president opnieuw met een mango op televisie: “Mango’s zijn in de mode, het is de tijd van de mango.” Maar daar voegde hij wel aan toe: “Mango’s zijn welkom, maar gooi ze alsjeblieft niet. Geef ze gewoon aan me. Met liefde.”

Zijn tegenstanders lachten zich rot. En als klap op de vuurpijl werd er zelfs een spelletje voor op je mobiele telefoon gelanceerd, de ‘Maduro Mango Attack‘.

Onder begeleiding van een aanstekelijke beat kan iedereen nu mango’s naar de Venezolaanse president gooien. Hoe vaker je hem raakt, hoe hoger je score. Intussen schuifelt ook Diosdado Cabello, de voorzitter van het parlement, door het beeld met een zak vol dollars. Extra punten als je ook een mango tegen zijn hoofd gooit.

Natuurlijk mag Hugo Chávez ook niet in het spelletje ontbreken. Maar dan wel in de vorm van een klein vogeltje. Ik ben benieuwd of Maduro zijn grote voorbeeld ook over de mango’s heeft verteld.

Deze column verscheen op 14 mei 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s