10 jaar oud en zwanger

10 jaar is ze pas, het meisje dat in Paraguay alle media haalde. Haar moeder nam haar twee weken geleden mee naar het ziekenhuis omdat het meisje klaagde over buikpijn. Al snel kwamen de artsen achter de reden: ze was al 21 weken zwanger.

Het tienjarige meisje, zelf een kind nog, raakte zwanger nadat haar stiefvader haar seksueel misbruikte.

De moeder van het meisje heeft aangegeven dat ze een abortus wil voor haar dochter. Maar dat mag niet van de Paraguyaanse overheid. Dat je misschien zwanger bent geraakt door verkrachting doet er niet toe. Er is maar één uitzondering: als het leven van de moeder in gevaar is.

Maar daarvan is volgens de Paraguyaanse minister van Gezondheid geen sprake. Dat het voor een meisje van tien niet bepaald gezond is om een kind te baren, doet er volgens hem niet toe. Want er bevallen vaker meisjes van die leeftijd van gezonde baby’s en met hen gaat ook alles goed.

Dat is misschien nog wel het meest trieste aan de hele zaak: dit geval staat absoluut niet op zichzelf. Elk jaar zijn er in Paraguay ruim 500 meisjes van tussen de 10 en 14 jaar oud die een kind op de wereld zetten. Elke dag minimaal één…

En abortus is voor deze kinderen dus geen optie. Tenzij hun eigen leven in gevaar is. Paraguay is daarmee geen uitzondering in het overwegend katholieke Latijns-Amerika. Abortus is er vrijwel nergens toegestaan. En in sommige landen is de wetgeving zelfs nog strenger. In El Salvador en Chili bijvoorbeeld. Daar is abortus in alle gevallen verboden.

Dat wil niet zeggen dat vrouwen in Latijns-Amerika geen abortus laten plegen. Maar over het algemeen zijn ze daarvoor aangewezen op het illegale circuit. Met alle risico’s die daarbij komen kijken. Bovendien riskeren ze soms jarenlange gevangenisstraffen. In El Salvador zitten nog altijd 15 vrouwen straffen van meer dan 30 jaar uit. Terwijl sommigen van hen waarschijnlijk simpelweg een miskraam kregen.

De moeder van het meisje in Paraguay is inmiddels ook vastgezet, op verdenking van medeplichtigheid. De stiefvader is nog altijd voortvluchtig.

En het meisje? Zij wordt naar een centrum voor jonge moeders gestuurd. Zoals de minister van Gezondheid zelf zei: “Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om tijdens de zwangerschap voor het meisje te zorgen.”

Maar wat gebeurt er daarna? Dat ze haar leven als kind nooit meer terugkrijgt, is blijkbaar minder belangrijk.

Deze column verscheen op 7 mei 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s