Geen water, wel een bonus

Ik ben niet tegen bonussen. Als je je werk uitzonderlijk goed doet, heb je best een extraatje verdiend toch? Bovendien kunnen bonussen motiveren en mensen scherp houden.

Helaas lijkt goed werk tegenwoordig niet altijd meer een voorwaarde te zijn om een bonus te krijgen. Daar weten we in Nederland intussen alles van. En in Brazilië is het niet veel beter.

Ik viel deze week bijna van mijn stoel toen ik in de Braziliaanse media las dat de directieleden van het waterbedrijf in São Paulo afgelopen jaar tienduizenden euro’s aan bonussen hebben ontvangen. In het jaar dat de grootste stad van het zuidelijk halfrond bijna droogviel omdat er niet genoeg water was. En dat lag toch echt niet alleen maar aan de weergoden.

Door jarenlang slecht onderhoud aan de waterleidingen en door gebrek aan recycling gaat een derde van al het water in São Paulo simpelweg verloren. De grote reservoirs buiten de stad drogen nu langzaam op en de inwoners van veel wijken zijn al maanden geleden op rantsoen gezet. En dat terwijl deskundigen deze problemen al tien jaar geleden zagen aankomen.

Grote maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de situatie nog verder verslechtert. Maar wat kondigde het waterbedrijf deze week aan? Door de lagere winst van afgelopen jaar gaan ze dit jaar juist 26 procent minder geld investeren. Bovendien wil het bedrijf de kosten voor de consument met ruim 22 procent laten stijgen. Niet bepaald een situatie die vraagt om bonussen.

Als het om een privaat bedrijf zou gaan, zou het ook belachelijk zijn. Toch kun je er dan uiteindelijk weinig aan doen. Maar de belangrijkste aandeelhouder van het waterbedrijf is de overheid. Tijd voor maatregelen zou je denken. Maar dat valt niet te verwachten: de gouverneur van de staat São Paulo tekende in 2013 juist een decreet waarin de bonussen van de directieleden van het waterbedrijf werden vastgelegd.

Voordat de bonussen worden uitgekeerd, moeten de van tevoren vastgestelde doelstellingen van dat jaar eigenlijk wel worden behaald. Maar dat luistert blijkbaar niet zo nauw. In 2014 werden slechts drie van de zeven doelstellingen gehaald. De bestuurders kregen gewoon hun bonus.

Ik begrijp er niks van. En toch werd het hele verhaal afgedaan in een relatief kort nieuwsbericht. Brazilië is namelijk in de ban van een enorm corruptieschandaal bij het staatsoliebedrijf. Een bonusje meer of minder wordt al bijna niet meer opgemerkt. En dat maakt het nog veel triester.

Deze column verscheen op 16 april 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s