Lachen met de verborgen camera?

Stel je voor: je zit in de laatste metro, terug naar huis na een lange dag werken, of misschien een avondje stappen. Je bent alleen, helemaal alleen. Na het eerste station valt het licht in de wagon af en toe even uit. Het is donker.

Aangekomen bij de eindhalte blijven de deuren gesloten. “Dames en heren, we hebben een technische storing”, klinkt het door de luidsprekers van de metro.

Even is er irritatie, maar dan schrik je op van een ruis. Over de luidspreker van de machinist is het geluid te horen van een worsteling. Een schreeuw, en dan niets meer. De lampen flikkeren aan en uit… Wat is er aan de hand?

Precies op het moment dat je hart op hol lijkt te slaan van angst, is er licht. De perrons die zojuist nog compleet verlaten leken, blijken ineens vol duistere gedaantes te staan. Tientallen zombies – jawel, zombies – rammen op de ramen. Ze proberen binnen te komen.

Zou je schrikken? Ik wel, denk ik.

Dit overkwam een aantal vrouwen in de Braziliaanse stad Fortaleza. Ineens zaten ze middenin een horrorfilm. Schreeuwend probeerden ze dekking te zoeken, weg te komen. Pure angst is zichtbaar op het gezicht van een dame die al bevend van angst in de metro zat toen er nog geen zombie in zicht was.

Op een gegeven moment kruipt er een half rottende zombie over de vloer, binnen in de wagon, en raakt de dame aan. Seconden later staat de hele wagon vol zombies die zich over haar heen buigen. Maar dat maakt zij niet meer mee.

De vrouw is flauwgevallen van angst en schrik.

Grapje!

Alles is opgenomen met verborgen camera’s en uitgezonden op een van de grootste televisiezenders van Brazilië (zie video hieronder). De Braziliaanse versie van Bananasplit houdt er nogal macabere humor op na.

In een eerdere aflevering bouwden ze een lift na, ook daar viel het licht uit tijdens een storing. En stond er ineens een eng, lijkbleek meisje naast de slachtoffers. Lachen? Oordeel zelf:

Of die keer dat ze een reclameposter van horrorpersonage Chuckie bij een bushalte tot leven brachten. Het moordzuchtige ventje sprong plotseling door het glas van de reclamezuil, met een mes in zijn hand. Wedden dat je gaat rennen?

Veel mensen in Brazilië, en vast ook daarbuiten, vinden dit enorm komisch. En ik geef toe: een vrouw die een zombie met haar handtasje te lijf gaat is nog best grappig. Maar ik vind het vooral ook erg wreed voor deze toevallige voorbijgangers.

Tenminste: als het echt is. Dat is natuurlijk de grote vraag.

De zender, SBT, beweert dat de slachtoffers geen acteurs zijn en dat ze schriftelijk toestemming hebben gegeven om hun paniekaanval met miljoenen televisiekijkers in Brazilië en daarbuiten te delen.

Ik kan me dat eigenlijk nauwelijks voorstellen. Bovendien lijkt het me sterk dat dit mag. Die dame, die flauwviel van schrik: die had toch ook zomaar een hartaanval kunnen krijgen? Of die mensen die rennen voor hun leven toen Chuckie achter ze aanzat: wat als die onder een auto komen?

Ik vraag me af of dit in Nederland zou mogen. Ik hoop het eigenlijk niet.

Deze column verscheen op 2 april 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s