Hooligans zijn moederskindjes

Een hooligan laat zich niet snel tegenhouden. Als je zin hebt om stoeltjes te slopen of met fans van de tegenpartij op de vuist te gaan, word je over het algemeen zelfs niet tot rust gebracht door tientallen breedgeschouderde agenten. Niet vrijwillig tenminste…

In de Braziliaanse stad Recife zorgen agressieve voetbalfans regelmatig voor grote problemen. Net als in de rest van het land vallen daar ook doden bij. Het meest bizarre slachtoffer van voetbalgeweld was waarschijnlijk de pechvogel die in mei vorig jaar een toiletpot op zijn hoofd kreeg. Die was door een niet bijster slimme vandaal uit het stadion gesloopt en naar beneden gegooid.

Maar de lokale club Sport Recife heeft nu iets gevonden, waardoor alle agressiviteit als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen. Het wapen der wapens: moeders.

Toen ze vorige week het stadion binnenkwamen, keken al die volwassen kerels wel een beetje vreemd op. In plaats van de gebruikelijke mannen van de beveiliging stonden daar namelijk opeens hun eigen geliefde mama’s. Dertig vrouwen gingen gekleed in oranje hesjes met daarop de tekst ‘segurança mãe’, de ‘moederbeveiliging’.

Het was de derby tussen Sport en Náutico en deze dames zouden hun eigen agressieve zoons onder de duim gaan houden. Want ja, wie kan al die Braziliaanse moederskindjes nu beter in toom houden dan hun eigen mama? Dat bleek wel uit het feit dat de wedstrijd in alle rust verliep. Blijkbaar boezemt niemand anders zoveel ontzag in bij deze mannen vol testosteron.

Bij mij om de hoek hadden ze in hetzelfde weekend ook wel wat strenge moeders kunnen gebruiken. Want helaas probeerden fans van Corinthians en Palmeiras elkaar een dag later in São Paulo gezellig de hersens in te slaan. Vooral op straat voor het stadion van Palmeiras was het een grote puinhoop.

Dat is natuurlijk ook meteen het probleem van de moederbeveiliging. Want vaak gaat het pas echt los na afloop van de wedstrijd, als iedereen weer buiten op de stoep staat.

Of de moeders in Recife vaker de beveiligers gaan helpen of vervangen bij risicowedstrijden is nog onduidelijk. Ik zou zeggen: waarom niet? Maar laten we die vandalen dan na afloop ook meteen hand in hand met mama naar huis toe sturen. Dat zou pas echt voor meer rust zorgen.

Deze column verscheen op 19 februari 2015 op de website van RTL Nieuws.

seguranca mae


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s