Verkleed als corrupte directeur of politicus

Komend weekend is het weer tijd voor het grootste feest van het jaar in Brazilië: carnaval. Maar ondanks alle clichés die er in het buitenland over bestaan, kleedt lang niet elke Braziliaan zich straks in weinig verhullende tropische pakjes met veren en glitters.

De meeste Brazilianen die het feest op straat vieren, hebben in vergelijking met Brabant en Limburg zelfs vrij sobere carnavalsoutfits. Brazilianen zijn wat dat betreft meer van de accessoires. Bijvoorbeeld alleen een masker. En dan vooral die van in opspraak geraakte politici of andere opvallende publieke figuren. Bijzonder populair dit jaar zijn de zogenoemde Petrobras-gezichten.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras staat namelijk centraal in een omkopingsschandaal dat elke dag grotere proporties aanneemt. Medewerkers van het bedrijf zouden de afgelopen jaren steekpenningen van aannemers hebben aangenomen, in ruil voor lucratieve opdrachten. Ook het Nederlandse bedrijf SBM Offshore zou daarbij betrokken zijn.

Het geld werd onder meer gebruikt voor verkiezingscampagnes. Daardoor zijn nu ook tientallen politici beschuldigd van corruptie en witwaspraktijken.

Een van de hoofdverantwoordelijken voor het schandaal, in de ogen van veel Brazilianen, is president Dilma Rousseff. Want Petrobras is nu eenmaal een staatsoliebedrijf. Bovendien was Rousseff een tijdlang voorzitter van de Raad van Bestuur van Petrobras. Onduidelijk is nog steeds hoeveel zij van de omkoping wist. Maar hoe groter het schandaal wordt, hoe verder de populariteit van president Rousseff daalt.

Overigens ging het daarmee toch al niet zo lekker door de haperende economie, de stijgende inflatie en de droogte- en energieproblemen in het land. Niet zo verrassend dus dat haar masker het goed doet tijdens het carnaval.

Wie we ook op straat terugzien komende week is Dilma’s goede vriendin Graça Foster, die een aantal jaar aan het hoofd van Petrobras stond. Drie jaar geleden zette het tijdschrift Time haar nog op de lijst van de honderd invloedrijkste personen in de wereld. Nu is ze één van de hoofdrolspelers in het corruptieschandaal. Vorige week trad ze uiteindelijk af als CEO van Petrobras, zeer tegen de zin van haar vriendin Dilma Rousseff.

Een ander oud-directielid van Petrobras zag het trouwens niet zitten om zijn eigen gezicht tegen te komen tijdens carnaval. Een fabriek in Rio de Janeiro, een van de plekken waar de maskers worden gemaakt, zou door advocaten van zijn opgebeld. Het advies was om vooral geen maskers van hem te maken, anders zouden ze een proces aanspannen. De fabriek gehoorzaamde.

Maar zijn hoofd stond al in een uitknipbare versie in een van de populairste tijdschriften van Brazilië. Het belooft dan ook een confronterend carnaval te worden voor Rousseff, Foster en Cerveró.

Deze column verscheen op 12 februari 2015 op de website van RTL Nieuws.

Het uitknipbare masker van Nestor Cerveró
Het uitknipbare masker van Nestor Cerveró

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s