Zo trek je geen toeristen

Venezuela is niet het meest voor de hand liggende vakantieland. Want hoewel de natuur er prachtig is – denk aan witte stranden met wuivende palmen, besneeuwde bergtoppen en uitgestrekte jungle – is het helaas ook één van de onveiligste landen in Zuid-Amerika.

Bovendien kun je ook als toerist last hebben van de ronduit beroerde economische situatie in het land. Zonder je geld illegaal te wisselen, is Venezuela namelijk onbetaalbaar.

Terwijl je tegen de officiële koers 7,20 bolivar krijgt voor een euro, krijg je er op de zwarte markt meer dan 200. Dat betekent dat je voor een kort taxiritje óf 1 euro kwijt bent, óf bijna 28 euro. Voor een maaltijd kan het verschil al snel tientallen euro’s zijn en voor een hotelovernachting zelfs honderden. Het is het verschil tussen spotgoedkoop en ongelooflijk duur. Even een hotel met je creditcard betalen is dus niet aan te raden. Niet echt handig natuurlijk.

Dat Venezuela een stuk minder toeristen trekt dan buurlanden Colombia en Brazilië is dan ook niet zo raar. Toch probeert het Venezolaanse ministerie van Toerisme daar verandering in te brengen. Maar de manier waarop werkt eerder averechts.

Afgelopen week verscheen plotseling een online advertentie bij TeleSUR, het televisiestation van de staat. Op de foto zijn twee mensen te zien die elkaar stevig omhelzen, één van hen is overduidelijk een buitenlander. Naast de foto staat de tekst: “Wij houden van Venezuela… omdat buitenlanders er worden ontvangen als één van hun eigen mensen.”

De online advertentie van TeleSUR
De online advertentie van TeleSUR

Hoe misleidend een foto kan zijn blijkt wel als je weet wie de breed lachende man is. Want deze buitenlander was allesbehalve blij om in Venezuela te zijn. Hij was juist opgelucht dat hij het land uit was.

Het is namelijk journalist Jim Wyss, die in november 2013 48 uur lang werd vastgehouden in Venezuela omdat hij geen journalistenvisum had. Wyss werkt voor de Miami Herald en werd opgepakt terwijl hij verslag deed over smokkelpraktijken aan de grens met Colombia. De foto werd gemaakt nadat hij vervolgens veilig was geland op het vliegveld van Miami.

TeleSUR ontdekte de pijnlijke fout uiteindelijk ook en de online campagne om toeristen naar Venezuela te trekken werd aangepast.

Maar misschien klopt de tekst toch wel: leden van de oppositie worden ook regelmatig opgepakt in Venezuela. Wat dat betreft werd Jim Wyss inderdaad als één van hen ontvangen…

Deze column verscheen op 5 februari 2015 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s