Miss Tanga voor zesjarigen

Dat Nederland afgelopen zondag vierde werd bij de Miss Universe-verkiezing is uniek. Yasmin Verheijen was na meer dan twintig jaar de eerste Nederlandse die het tot de finale schopte.

Maar dat Colombia er met de winst vandoor ging, is minder bijzonder. Latijns-Amerikaanse landen scoren namelijk opvallend goed bij missverkiezingen. Zo nam de Colombiaanse Paulina Vega het kroontje over van de mooie Gabriela Isler uit Venezuela. Dat land ging al zeven keer met de titel naar huis.

Het succes zal vast te maken hebben met de opvallende schoonheid van sommige vrouwen hier. Maar dat het belang van hun uiterlijk er bij meisjes al van jongs af aan wordt ingestampt, speelt denk ik ook een rol. En dan gaat het niet alleen om de schoonheid van hun gezicht, maar – vooral – ook om borsten en natuurlijk billen.

Uiteraard is dat niet alleen maar een Latijns-Amerikaans fenomeen. De Miss Bumbum-verkiezing in Brazilië mag dan een heel mediaspektakel zijn, in Nederland belandde ik ook ooit op een feestboot waar een bekend surfmerk op zoek ging naar de vrouw met de mooiste billen. Ik vond het eerlijk gezegd behoorlijk ongemakkelijk om halfnaakte vrouwen over een podium te zien paraderen met joelende mannen ernaast.

Toch gaan ze in Colombia nog een stapje verder. Afgelopen maand ontstond grote ophef, omdat in het stadje Barbosa naast de jaarlijkse Miss Tanga-verkiezing ook een wedstrijd wordt georganiseerd voor meisjes van zes tot tien jaar.

Bij deze verkiezing wordt uit de jonge deelnemers ‘Miss Tanguita’ gekozen, oftewel ‘Miss Stringetje’. Begeleid door dreunende housemuziek paraderen de meisjes in slechts een bikini met wiegende heupjes over een catwalk. Ondertussen blazen ze kushandjes naar mannen met blikjes bier in hun handen.

Dat volwassen vrouwen hiervoor kiezen, moeten ze uiteindelijk zelf weten. Maar dat deze jonge meisjes al worden neergezet als sekssymbolen, is gewoon fouter dan fout.

De burgemeester van het stadje – zelf een vrouw – verdedigde de verkiezing door te zeggen dat het doel is om de meisjes “respect voor hun eigen lichaam bij te brengen.” Toch een bijzonder idee van respect lijkt me: een zesjarige in een bikini hijsen en haar vervolgens beoordelen op haar uiterlijk.

Overigens maakte de kersverse Colombiaanse Miss Universe tijdens de verkiezing zondag ook nog een bijzondere opmerking. Toen haar werd gevraagd wat vrouwen van mannen kunnen leren, antwoordde ze: “Ik denk dat er nog steeds mannen zijn die in gelijkheid geloven, en dat zouden vrouwen van mannen moeten leren.”

Wacht even hoor, dus in haar ogen geloven mannen meer in gelijkheid dan vrouwen? Ik ben bang dat er dan toch weinig gaat veranderen. Want als vrouwen zelf al niet geloven dat we allemaal gelijk zijn…

Gelukkig kwam ik deze maand ook een heel ander bericht uit Colombia tegen. Want wat blijkt: in Colombia heb je meer kans op een vrouwelijke baas, dan dat je een man als leidinggevende hebt. Van alle Colombiaanse bedrijven wordt 53 procent gerund door een vrouw. In Nederland is dat maar 29%.

Ik hoop alleen maar dat de meisjes uit de Miss Tanguita-verkiezing straks van iets meer dromen dan de volgende Miss Tanga te worden.

Deze column verscheen op 29 januari 2015 op de website van RTL Nieuws.

Miss Tanguita 2015


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s