Goed nieuws

De oliebollen en appelflappen zitten achter de kiezen. Het vuurwerk is de lucht in geknald. En hopelijk is de kater vandaag een beetje draaglijk.

1 januari is natuurlijk een dag om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Om goede voornemens voor het eerst in de praktijk te brengen. Een dag ook om het rottige nieuwsjaar dat 2014 was te vergeten.

Toch wil ik vandaag nog één keer terugblikken. Niet op alle ellende van vorig jaar, maar juist op die verhalen waar ik blij van werd. Om alvast wat inspiratie te geven voor dit nieuwe jaar.

Al het goede komt in drieën. Dus hierbij mijn drie favoriete goede nieuwsverhalen uit 2014. Uit mijn ‘eigen’ Brazilië uiteraard.

1. Op 12 juni stapte een groepje Mexicaanse voetbalfans in São Paulo bij Adilson Luiz da Cruz in de taxi. Het was de dag van de opening van het WK. Adilson zette de aangeschoten Mexicanen af bij hun hotel en vertrok naar huis. Toen hij zijn auto nog even wilde schoonmaken trof hij op de achterbank een map aan met daarin veertig WK-kaarten. Adilson twijfelde geen moment en reed terug naar het hotel om de eigenaren van de kostbare kaartjes op te sporen. Zijn eerlijkheid zorgde niet alleen voor twee dankbare Mexicanen, maar leverde hem uiteindelijk zelfs een prijs van de Verenigde Naties op. Een blije Adilson: “Mijn familie en vrienden zijn trots op me. Ik zal doorgaan het juiste te doen.”

2. Chames Salles Rolim is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om te leren. De 97-jarige Braziliaanse ontving op 7 augustus haar bachelordiploma rechten. Chames begon vijf jaar geleden aan haar studie. Ze wilde altijd al studeren, maar haar man vond dat geen goed idee. Na zijn dood besloot ze op haar 92ste toch nog naar de universiteit te gaan. “We kunnen altijd blijven leren, ook om beter met elkaar samen te leven”, aldus Chames. De pas afgestudeerde bejaarde doet verder elke ochtend aan aquarobics, schrijft graag poëzie en studeert het liefst ’s nachts omdat het dan zo lekker stil is.

3. En tenslotte het verhaal over de Facebookpagina ‘SP invisível‘, oftewel ‘Onzichtbaar São Paulo’. De pagina werd afgelopen maart opgericht door twee studenten. Hun idee is even simpel als bijzonder: bijna elke dag nemen ze een foto van een van de vele dakloze inwoners van São Paulo en plaatsen die, samen met het persoonlijke verhaal van de persoon, op Facebook. Het doel is om deze ‘onzichtbare’ mensen weer een gezicht te geven. Intussen heeft de pagina meer dan 150.000 volgers. Volgens een van de oprichters willen de meeste daklozen vooral gehoord worden. Want een glimlach of een praatje kan al een groot verschil maken. Maar in sommige gevallen leidde de pagina tot meer. De 24-jarige Bruno werd via Facebook zelfs teruggevonden door zijn familie. Zij reisden af naar São Paulo en brachten hem uiteindelijk terug naar huis.

Ik wens iedereen een mooi, liefdevol en vooral goed 2015!

Deze column verscheen op 1 januari 2015 op de website van RTL Nieuws.

De 97-jarige Chames Salles Rolim ontving in 2014 haar bachelordiploma rechten
De 97-jarige Chames Salles Rolim ontving in 2014 haar bachelordiploma rechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s