Een koninklijke kerst

“Even naar links kijken. Nu naar het midden. Ja, en naar rechts.” Koning Willem-Alexander geeft de aanwijzingen en braaf gaan alle hoofden de juiste richting op. Het legertje fotografen drukt onophoudelijk af. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters kijken glimlachend in de lens.

Voor mij is het de eerste keer dat ik een fotosessie van de koning en zijn gezin meemaak. En wat de locatie betreft, val ik met mijn neus in de boter. Ze zijn namelijk op vakantie in het Argentijnse bergdorp Villa la Angostura. In de winter een populaire plek om te skiën, maar ook nu, in de Argentijnse zomer, hoef je je hier niet te vervelen.

“U ziet het al, het is water, het is paarden en het is sporten. Maar vooral met familie zijn.” De koningin heeft zichtbaar zin in de kerstvakantie. Voor Máxima is de bergachtige streek met kraakheldere meren en rivieren bekend terrein. Zij komt al van kleins af aan in dit gebied voor vakanties. Haar broer Martin heeft zelfs een restaurant in Villa la Angostura: Tinto Bistro.

In het dorp kent iedereen de Zorreguietas. Veel mensen hebben Máxima wel eens gezien: “Ik heb haar gezien omdat ik voor haar en haar familie heb gewerkt”, vertelt een vrouw die ik op straat aanspreek. “Ze is heel gewoon gebleven.”

De inwoners van Villa la Angostura zijn apetrots op het koninklijke bezoek. Tegelijkertijd kunnen Willem-Alexander en Máxima hier met een gerust hart over straat. “Mijn moeder is haar wel eens in de supermarkt tegengekomen”, hoor ik van een andere inwoonster. “Het is hier heel ongedwongen.”

Maar voordat de koning en koningin van hun kerstvakantie kunnen genieten moeten ze eerst nog een kwartiertje poseren voor de toegestroomde Nederlandse en Argentijnse pers. ’s Ochtends vroeg meld ik me in het piepkleine haventje van Villa la Angostura. Na bijna een uur varen komen we aan op de zorgvuldig uitgekozen plek in het Los Arrayanes Nationaal Park.

Een prachtige locatie, maar er is één probleempje: op de bedachte plek is de zon veel feller dan verwacht en schijnt precies in alle camera’s. Funest voor goede foto’s en videobeelden natuurlijk, dus worden er nog snel wat alternatieven bedacht.

En dan komen de koning, koningin en drie prinsessen er plotseling al aan. Vanuit een bootje stappen ze de lange houten aanlegsteiger op. Dat moment mogen we nog niet vastleggen, maar als ze over de steiger naar het strand lopen, barst het geklik van de camera’s los.

Een paar foto’s op het strand en op een omgevallen boomstam die op het zand ligt. Dan beslist de koning dat hij toch naar de oorspronkelijke plek wil om wat foto’s te maken tussen speciale bomen die alleen in dit nationale park te zien zijn. Snel ren ik met mijn camera en statief via houten trappen de heuvel op. De fotografen stellen zich opnieuw op en zodra de koning en koningin in beeld verschijnen begint iedereen weer driftig te klikken.

Vervolgens is het tijd voor nog wat foto’s van alleen de prinsesjes. Willem-Alexander en Maxima kijken toe als trotse ouders. “Ach kijk, Ariane heeft iets in haar oog”, hoor ik een bezorgde Máxima opeens achter me zeggen. De prinses staat verwoed met haar ogen te knipperen.

En dan is het plotseling alweer afgelopen. Tot grote opluchting van de prinsessen. “Klaar!”, roept Amalia. “Eindelijk”, verzucht haar zusje Alexia. “Ein-de-lijk…”. Alleen Ariane lacht nog even naar me voordat ze wegloopt.

De vakantie kan beginnen.

Deze column verscheen op 25 december 2014 op de website van RTL Nieuws.

De prinsesje Amalia, Alexia en Ariane tijdens de fotosessie in Villa la Angostura
De prinsesje Amalia, Alexia en Ariane tijdens de fotosessie in Villa la Angostura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s