Groot nieuws: vliegtuig stort niet neer

Elke dag vertrekt vlucht JJ 3720 om half negen ’s ochtends vanuit São Paulo naar Brasília. Elke dag, behalve gisteren. Niet omdat er een onweerstorm woedde, de piloot ziek was geworden of omdat er iets aan het vliegtuig mankeerde. Nee, er was sprake van een hele andere reden: een droom.

De Braziliaanse ‘helderziende’ Jucelino Nóbrega da Luz had ruim negen jaar geleden, in juli 2005, een droom. Zo zag hij dat vlucht JJ 3720 van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM op woensdag 26 november kort na het opstijgen motorpech zou krijgen. Vervolgens zou het vliegtuig volgens hem neerstorten vlakbij de Avenida Paulista, de belangrijkste weg van São Paulo waar honderden kantoren zijn gevestigd.

Jucelino Nóbrega da Luz deed in het verleden volgens eigen zeggen meerdere juiste voorspellingen. Zo had hij de dood van de Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna zien aankomen, net als het overlijden van prinses Diana. Ook zou hij het dodelijke vliegtuigongeluk van de Braziliaanse presidentskandidaat Eduardo Campos afgelopen augustus hebben voorspeld.

Reden genoeg voor sommige bijgelovige Brazilianen om flink ongemakkelijk te worden. Moesten de mensen die op de Avenida Paulista werken wel naar kantoor gaan woensdagochtend? En konden de passagiers van het vliegtuig niet beter een andere vlucht nemen?

Jucelino Nóbrega da Luz stuurde sinds zijn droom in 2005 regelmatig brieven naar TAM om de maatschappij voor het naderende onheil te waarschuwen. Uiteindelijk besloot TAM eind vorige week om de onrust tegen te gaan door het vluchtnummer te veranderen. Hoewel de maatschappij eerst nog ontkende dat de voorspelling daarvoor de reden was.

Gisterochtend was het dan zover. De dappere passagiers die zich niet lieten afschrikken werden door de Braziliaanse pers geïnterviewd: “Mijn man is bang, hij wilde dat ik mijn vlucht zou veranderen”, vertelde de 26-jarige Sara. Zij stapte gewoon in, samen met een collega die toch wel een beetje zenuwachtig was. Maar niet iedereen durfde het aan. Er zouden een stuk minder passagiers in het toestel hebben gezeten dan op een normale woensdagochtend.

Om twaalf minuten over tien landde het toestel uiteindelijk in Brasília. Zonder problemen, net als alle andere dagen. Het enige dat anders was, waren de journalisten die de passagiers deze ochtend opwachtten.

En Jucelino Nóbrega da Luz? Die stond de hele ochtend op de Avenida Paulista, daar waar het vliegtuig uiteindelijk niet neerstortte. Dankzij hem, vindt hijzelf. Want zonder zijn waarschuwing had TAM niets veranderd. En juist die veranderingen zouden een tragedie hebben voorkomen.

Deze column verscheen op 27 november 2014 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s