Voetballen in het Colosseum

Vier jaar lang was het een grote bouwput. De opleverdatum werd steeds maar uitgesteld. En uiteindelijk moesten bouwvakkers vlak voor de opening nog de laatste hand aan de tribunes leggen.

Je zou denken dat Brazilië de afgelopen jaren voldoende voetbalstadions heeft gebouwd. Maar ik heb het hier niet over de last minute-werkzaamheden aan een van de WK-stadions. Blijkbaar waren die twaalf gloednieuwe en opgeknapte arena’s voor het toernooi nog niet genoeg voor de Brazilianen.

Gisteravond werd in São Paulo namelijk het nieuwe stadion van voetbalclub Palmeiras in gebruik genomen. Ruim 40.000 fans kunnen er terecht. Ik woon vlakbij de voormalige bouwput waar nu het stadion staat en terwijl ik deze column schrijf, hoor ik eindelijk het vuurwerk de lucht in knallen. Twee jaar later dan gepland. Wat dat betreft is er weinig verschil met de WK-stadions.

Op andere plekken in Brazilië wordt nog steeds vrolijk doorgebouwd. Het meest opvallende project op dit moment is toch wel het nieuwe stadion in Alto Santo, een stadje in de buurt van Fortaleza, waar Oranje tijdens het WK Mexico versloeg. Midden in het droge en bloedhete binnenland staat een half afgebouwd Colosseum. De buitenmuur is geïnspireerd op het beroemde bouwwerk in Rome.

Dit bijzondere stadion werd bedacht door de ex-burgemeester van Alto Santo, toen hij terugkwam van een reis door Europa. Het Colosseum moet een stadion worden met plek voor 20.000 toeschouwers. En dat terwijl het stadje slechts 16.000 inwoners telt en geen professionele voetbalclub heeft…

Toch zijn opvallend veel inwoners trots op het nieuwe stadion. Ze zijn ervan overtuigd dat het toeristen naar het stadje zal lokken. Maar ik ben bang dat het de zoveelste witte olifant in aanbouw is.

Net als de WK-stadions in Manaus, Brasília en Cuiabá. De overheid probeert die stadions zoveel mogelijk in gebruik te houden, maar zonder grote lokale clubs is dat lastig. En zelfs de stadions in grote voetbalsteden hebben genoeg moeite om de tribunes te vullen. Zoals ik twee weken geleden al schreef in mijn column: de meeste Braziliaanse fans kijken een wedstrijd het liefst thuis op de bank.

In het Maracanã in Rio de Janeiro proberen ze tegenwoordig dan ook op steeds originelere manieren geld te verdienen. Zo kun je er sinds kort voor ruim vijftig euro per persoon picknicken. Daarvoor krijg je een mooie plek op het veld en een mand gevuld met broodjes, fruit, sapjes, brownies en cupcakes.

De fans van Palmeiras kwamen gisteravond nog wel massaal naar het nieuwe stadion om voetbal te kijken. Helaas verloren ze met 0–2 van Sport Recife. Degradatie dreigt nu voor de club uit São Paulo. Daar kan ook een nieuw stadion van 220 miljoen euro geen verandering in brengen.

Deze column verscheen op 20 november 2014 op de website van RTL Nieuws.

Het nieuwe stadion in Alto Santo is geïnspireerd op het Colosseum
Het nieuwe stadion in Alto Santo is geïnspireerd op het Colosseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s