Mijn doucheritueel

Het is natuurlijk een beetje intiem, maar ik wil vandaag toch graag mijn doucheritueel met jullie delen. Dat is namelijk nogal veranderd de laatste tijd. Vooral omdat ik sinds kort niet meer alleen onder de douche stap.

Vroeger kon ik nog wel eens genieten van een lange wasbeurt om wakker te worden. Dat is er helaas niet meer bij. Het is nu een kwestie van de kraan open doen, zo snel mogelijk mijn haar natmaken en de kraan weer dichtdraaien. Inzepen, kraan open, uitspoelen, kraan dicht. De handelingen zijn snel en de kraan staat zo min mogelijk open.

En na afloop ben ik niet alleen schoon, ik houd er ook twee emmers met water aan over. Want sinds kort douche ik standaard samen met mijn twee plastic vrienden. Datzelfde water gebruik ik dan weer om het toilet mee door te spoelen.

Het klinkt misschien allemaal een beetje omslachtig, maar geloof me, het is hard nodig. São Paulo heeft namelijk te maken met de ergste droogte in tachtig jaar tijd. Het water is bijna op en dus moeten we allemaal besparen.

Dat is tenminste de bedoeling. Maar als ik naar de supermarkt loop, kom ik een vrouw tegen die doodleuk haar stoepje met een tuinslang staat schoon te spuiten. Terwijl ik verdorie mijn doucheritueel heb ingekort tot anderhalve minuut en bovendien een hele vloedgolf aan andere besparingsmaatregelen heb genomen.

Zo vang ik bijvoorbeeld het water op als ik groenten schoonmaak. Ik gebruik zo min mogelijk water tijdens de afwas. En ik was mijn handen met alleen desinfecterende gel en zonder water.

Maar tegelijkertijd staan auto-eigenaren hier gewoon nog elk weekend in de rij voor de wasstraat. Want stel je voor dat je auto niet meer glimt. Het idee! Dat er bij steeds minder mensen water uit de kraan komt, dat maakt ze blijkbaar niet uit.

Ik verbaas me ook over de tips die op internet worden gegeven. ‘Draai de kraan dicht terwijl je je tandenpoetst.’ En ‘neem een snelle douche’. Ik mag toch hopen dat dit dingen zijn die iedereen kan verzinnen?

Maar als ik terugdenk aan de vrouw met de tuinslang twijfel ik daar opeens aan.

Gelukkig hoor ik van steeds meer vrienden en kennissen dat ook zij op allerlei manieren water besparen. Het douchen met emmers wordt dan ook steeds populairder in São Paulo. Helemaal sinds een bekende sambakoningin in eenvideo op internet even voordeed hoe het precies werkt. “Ik heb straks bijna een hele emmer vol water”, vertelt ze trots terwijl ze zich inzeept boven haar emmers.

Ik zou zeggen, probeer het in Nederland ook eens. Ik weet intussen niet beter.

Deze column verscheen op 13 november 2014 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s