Begraven naast je voetbalheld

Voor altijd zo dicht mogelijk bij je grootste voetbalhelden zijn. Dat is de bedoeling van de begraafplaats die de Braziliaanse club Corinthians wil aanleggen bij São Paulo.

In Nederland kunnen fans van Ajax hun as laten uitstrooien op het ‘Ajax-veldje’ van uitvaartcentrum Westgaarde. En de leden van het Feyenoord-legioen kunnen na hun dood terecht in het Feyenoordvak op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam. Maar daar is slechts ruimte voor een beperkt aantal graven.

Bij Corinthians pakken ze het wat grootser aan. Op de nog aan te leggen begraafplaats in de vorm van een voetbalveld moet vanaf volgend jaar plek zijn voor zo’n 70.000 overleden fans. Bovendien is het de bedoeling dat ook oud-sterren van de club er hun laatste rustplaats vinden.

De sterren krijgen het graf gratis aangeboden. De gewone fan moet tussen de 1500 en 2600 euro ophoesten voor een plekje. Hoe dichter je bij de voetbalhelden wil liggen, hoe meer je kwijt bent.

De club verwacht dat de fans in de rij staan voor een plekje op de bijzondere begraafplaats. De ploeg uit São Paulo is, op Flamengo na, namelijk het Braziliaanse team met de meeste supporters.

Als je in São Paulo woont kun je dan ook niet om de ‘Corinthianos’, zoals ze zichzelf noemen, heen. Zodra ik hier hard gejuich of gefrustreerde schreeuwen hoor, weet ik al hoe laat is. Dan staat Corinthians weer op het veld.

Het nieuwe WK-stadion in São Paulo is nu het thuisstadion van de club. En de grote trots van de fans. Toen ik op een zondagmiddag in mei, vlak voor de opening, een kijkje ging nemen wemelde het van de fans die een glimp van de nieuwe voetbaltempel wilden opvangen.

Maar wat gek is, is dat de fans nou niet bepaald massaal op de wedstrijden afkomen. Die worden meestal niet in het stadion bekeken, maar gewoon thuis op de bank. En dat geldt trouwens niet alleen voor de fans van Corinthians. Twee weken na de WK-finale was ik in het Maracanã-stadion in Rio voor de derby tussen Flamengo en Botafogo. Twee grote clubs, maar het stadion bleef angstvallig leeg.

Waarom de fans liever thuisblijven, daarover wordt al lang druk gespeculeerd in Brazilië: de kaartjes zouden te duur zijn, de wedstrijden te laat op de avond en het is te link om heen te gaan door het supportersgeweld dat soms de kop opsteekt.

Maar wat de reden ook is: als ze niet eens een stadion vol kunnen krijgen, dan ben ik benieuwd of het Corinthians straks wel lukt om de begraafplaats te vullen.

Deze column verscheen op 6 november 2014 op de website van RTL Nieuws.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s