Hier worden presidenten geboren

Het is een bloedstollende strijd. Wie wordt aanstaande zondag gekozen tot president van Brazilië? Krijgt de huidige president Dilma Rousseff er nog vier jaar bij? Of wordt het toch haar concurrent Aécio Neves? In de peilingen is het verschil tussen de twee slechts een paar procent.

Eén ding is zeker: de volgende president van Brazilië komt uit Minas Gerais. Beide kandidaten werden namelijk geboren in deze gigantische staat in het midden van Brazilië. Minas, zoals de Brazilianen zeggen, is ruim 14 keer zo groot als Nederland. Een prachtige staat, kan ik uit ervaring zeggen, zelfs al is er geen strand te bekennen.

Dat de toekomstige president hier vandaan komt, is bijna geen verrassing meer. Want geen enkele andere Braziliaanse staat bracht zoveel presidenten voort. Negen om precies te zijn. Maar dat is niet het enige wat de staat bijzonder maakt.

Minas is een soort Brazilië in het klein. De staat is zowel arm als rijk en de inwoners zijn zowel blank als zwart. De arme en vaak zwarte inwoners uit het noorden van de staat stemmen vooral op Dilma, de rijke en blanke Brazilianen in het zuiden vooral op Aécio.

De strijd om het presidentschap zal zondag naar verwachting vooral hier worden gestreden. Wie in Minas wint, wint normaal gesproken ook de verkiezingen. Maar wie dat wordt, is nog onzeker. Want net zoals Ohio tijdens de Amerikaanse verkiezingen een typische ‘swing state’ is, zo kan het in Minas Gerais zondag ook nog beide kanten op.

Politiek gezien is Aécio Neves geen nieuwkomer in Minas. Acht jaar lang was hij hier gouverneur. In die periode werd hij enorm populair omdat hij zijn eigen salaris verlaagde en de stroperige bureaucratie enigszins verminderde. Aan het einde van zijn gouverneurschap stond ruim 90 procent van de Mineiros, de inwoners van Minas Gerais, achter zijn beleid.

Dilma Rousseff werd net als Aécio Neves geboren in de hoofdstad van de staat: Belo Horizonte. Maar Dilma vertrok na de militaire dictatuur uit Minas om zich in het zuiden van het land te vestigen. Ondanks haar minder sterke band met haar thuisstaat heeft zij deze keer de betere papieren in handen. In de eerste ronde op 5 oktober haalde Dilma namelijk ruim 43 procent van de stemmen in Minas. Net iets meer dan Neves, die bijna 40 procent van de stemmen kreeg.

Een gelopen race is het nog niet. Deze week zetten zowel Dilma Rousseff als Aécio Neves dan ook nog alle zeilen bij om hun geboortestaat binnen te halen. En dus eindigen beiden hun maandenlange campagnes zaterdag daar waar ze ooit hun leven begonnen, in Belo Horizonte.

Deze column verscheen op 23 oktober 2014 op de website van RTL Nieuws.

Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais
Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s