‘Uit een poepgat komen geen baby’s’

“Twee mensen van hetzelfde geslacht kunnen geen kinderen krijgen. Want uit een poepgat komen geen baby’s.” Volgens presidentskandidaat Levy Fidelix kan een familie dan ook nooit bestaan uit twee vaders of twee moeders. De Braziliaanse politicus moet niets hebben van homo’s. En dat is tijdens het verkiezingsdebat deze week goed te merken. “Homo’s hebben een probleem, die moeten psychische hulp krijgen. Maar dan wel heel ver hier vandaan.”

De spanning stijgt in Brazilië. Komende zondag gaan de Brazilianen naar de stembus en de strijd om het presidentschap is nog lang niet beslist. De homofobe Levy Fidelix hoort niet bij de kanshebbers. Toch krijgt juist hij in deze cruciale fase van de campagne plotseling alle aandacht.

De uitspraken van Fidelix zorgen voor boze reacties op Twitter. “Een dieptepunt in de campagne”, noemen critici zijn optreden. Dinsdag ging een groep homoseksuelen de straat op in São Paulo. Als vreedzaam protest zoenden ze elkaar in het openbaar. Over hun doel waren ze duidelijk: homofobie moet strafbaar worden in Brazilië. Liever vandaag dan morgen.

Geweld tegen homoseksuelen is in Brazilië namelijk een serieus probleem. Bijna elke dag wordt er iemand vermoord vanwege zijn of haar seksuele voorkeur. Dit jaar al 216 mensen. Eén van hen was de 18-jarige João Antônio Donati, die vorige maand werd gevonden op een braakliggend terrein met blauwe plekken in zijn gezicht en zijn mond gevuld met plastic zakken. De jongen was gestikt.

De huidige president Dilma Rousseff zei dat ze na een eventuele herverkiezing een wet wil invoeren die homofobie criminaliseert. Maar tijdens het debat deed zij, net als de andere aanwezige politici, haar mond niet open. De kostbare seconden spreektijd die de kandidaten kregen, wilden ze blijkbaar liever niet gebruiken voor een discussie waarin ze misschien stemmen zouden kwijtraken.

Want ondanks de storm van kritiek op sociale media, is er een hele grote groep Brazilianen die het met Fidelix eens is. Dat bleek alleen al uit de reactie van het publiek in de televisiestudio. Er klonk namelijk regelmatig gelach. Blijkbaar zijn dit soort homofobe uitspraken voor veel Brazilianen erg grappig…

Maar na zijn uitspraken zijn het niet alleen meer de homoseksuelen die zich niet veilig voelen in Brazilië. Levy Fidelix heeft zelf namelijk politiebescherming aangevraagd. Het lijkt erop dat de presidentskandidaat niet alleen een hekel heeft aan homo’s, hij is ook bang voor ze.

Deze column verscheen op 2 oktober 2014 op de website van RTL Nieuws.

Politicus Levy Fidelix
Politicus Levy Fidelix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s