Verkiezingsstrijd tussen Bin Laden en Obama

Bin Laden leeft. En hij neemt het tijdens de verkiezingen op tegen Barack Obama. Het lijkt een bizarre klucht, maar geloof me: bij de verkiezingen in Brazilië is alles mogelijk. Want er kan deze keer ook gestemd worden op Mr. Bean, Elvis, Neymar, Batman, Jezus, Michael Jackson en Dracula.

Op 5 oktober gaan de Brazilianen naar de stembus om onder andere een nieuwe president, congresleden en gouverneurs te kiezen. Zo’n 25.000 kandidaten strijden mee dit jaar. En met zoveel concurrentie helpt het natuurlijk om een beetje op te vallen. Gelukkig mag je in Brazilië zelf bepalen onder welke naam je je verkiesbaar stelt. Dat levert veel originele deelnemers op. En het zorgt voor fascinerende televisie.

Elke avond om half negen zenden alle Braziliaanse televisiezenders het verplichte verkiezingsprogramma uit. Vijftig minuten lang proberen tientallen kandidaten je over te halen om op 5 oktober toch vooral op hen te stemmen. Vaak hebben ze maar tien seconden om zichzelf te promoten. En dan helpt alles, zolang de kijker je maar onthoudt. Zo zag ik deze week de Snor, de Walvis en Oma Evenwicht langskomen. Die laatste balanceerde tijdens haar hele verkiezingspraatje een glas water op haar hoofd.

Dat alle kandidaten überhaupt zendtijd krijgen, komt omdat campagne voeren hier veel meer een persoonlijke aangelegenheid is dan in Nederland. Want een groot deel van de Brazilianen kiest niet voor een bepaalde partij, maar voor een specifiek persoon op de lijst. Daarom veranderen politici ook regelmatig van partij.

Ze worden weggekaapt om meer stemmen te trekken, of ze stappen zelf op omdat ze bij een andere partij minder concurrentie hebben. Het is een kwestie van kijken waar je de meeste kans maakt. De huidige presidentskandidate Marina Silva was bijvoorbeeld minister voor de Arbeiderspartij, werd toen lid van de Groene Partij en is nu in de race namens de Socialistische Partij.

Dat opvallen tijdens de campagne zijn vruchten afwerpt, werd deze week alweer bevestigd. Bij de koplopers in São Paulo voor het Huis van Afgevaardigden horen op dit moment een zingende priester, een voormalig gouverneur die door Interpol wordt gezocht en een clown.

Clown Tiririca deed in 2010 voor het eerst mee aan de verkiezingen en won prompt een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Daar verbaasde hij vervolgens vriend en vijand toen hij één van de beste parlementariërs van het jaar werd doordat hij als een van de weinigen bij alle stemrondes aanwezig was.

Zijn campagnefilmpjes mogen dan wel één grote grap lijken, clown Tiririca neemt zijn taak blijkbaar in ieder geval serieus. Helaas kan dat van een heleboel andere Braziliaanse politici niet worden gezegd.

Deze column verscheen op 18 september 2014 op de website van RTL Nieuws.

Clown Tiririca
Clown Tiririca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s