Gaat Duitsland Brazilië redden?

Met tienduizenden zijn ze, de Argentijnse voetbalfans in Brazilië. De afgelopen weken overspoelden ze achtereenvolgens Rio, Belo Horizonte, Porto Alegre, São Paulo en Brasilia. Ons Oranjelegioen stak er maar zwakjes bij af. Een klein oranje vlekje zag ik in het stadion in São Paulo in een zee van blauw en wit. 

Nu keren de tienduizenden Argentijnse voetbalfans terug naar de stad waar het WK voor hen begon: Rio de Janeiro. Honderdduizend worden er in totaal verwacht. Een groot deel is al in de stad. Uitgelaten dansen ze over de Copacabana. Zwaaiend met hun vlaggen en luidkeels zingend. Tot grote ergernis van veel Brazilianen.

Eerder deze week was ik op de markt in São Paulo waar ik Brazilianen naar hun mening over de Argentijnen vroeg. “Het enige goede uit Argentinië is de Paus”, zei een verkoper toen tegen me. Een ander legde het uit: “Ze zijn gewoon heel vervelend en arrogant.” Het is duidelijk: de inwoners van de twee grootste landen van Zuid-Amerika zijn niet bepaald dikke vrienden…

Op de tribune afgelopen woensdag leek het soms zelfs alsof Argentinië niet tegen Nederland, maar tegen Brazilië speelde. De Braziliaanse fans steunden ons en schreeuwden luidkeels ‘Holanda, Holanda’. Maar ze zongen verder vooral tégen Argentinië. Het liedje dat steeds maar weer door het stadion klonk gaat als volgt: ‘Duizend doelpunten, duizend doelpunten. Alleen Pelé, alleen Pelé, Maradona is een coke-snuiver.’ Duidelijke taal.

De Argentijnen hebben daar allang een antwoord op. ‘Brasil decime que se siente’ heet het lied: ‘Brazilië, zeg me hoe het voelt.’ De Argentijnen stellen de vraag aan de Brazilianen hoe het voelt om hun vader in huis te hebben, de baas dus. En dat Messi de beker mee naar huis zal nemen.

Na nog wat pijnlijke verwijzingen naar het verleden eindigt het liedje met ‘Maradona es más grande de Pelé’, ‘Maradona is veel groter dan Pelé’. Want uiteindelijk is er niet alleen een strijd tussen de inwoners van de twee landen en tussen de nationale elftallen, maar vooral ook tussen hun voetbalgrootheden: Maradona en Pelé.

Je zou bijna denken dat het drama voor Brazilië niet groter kan nadat ze dinsdag met 7 -1 van Duitsland verloren. Maar één ding is nog erger dan hun eigen verlies: de winst van Argentinië in hun land. Het zou namelijk de ultieme vernedering zijn als aartsrivaal Argentinië er met de beker vandoor gaat.

En dus is het nu aan de Duitsers om de Braziliaanse eer te redden. Want dat is de enige manier om de tienduizenden Argentijnen in Rio straks nog een beetje stil te krijgen. Ik ben benieuwd of het lukt.

Deze column verscheen op 12 juli 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.

Argentijnse fans op het strand van Copacabana
Argentijnse fans op het strand van Copacabana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s