‘Ook kampioen zonder Neymar’

“Neymaaaaar! Neymaaaaar!” Het is toch echt Arjen Robben die een vrije trap gaat nemen, maar de duizenden Braziliaanse voetbalfans op de tribune in het stadion van Salvador schreeuwen hun kelen schor voor hun eigen held. Nederland en Costa Rica zijn best leuk, maar uiteindelijk hebben ze op deze zaterdag wel iets anders aan hun hoofd: de geblesseerde Neymar.

Pas 22 jaar is hij, maar nu al de absolute superster van het Braziliaanse team. Op bijna alle gele shirtjes die je hier ziet, prijkt het rugnummer 10. De druk op Neymar om tijdens het WK in eigen land te presteren, was enorm. Toch leek hij redelijk ontspannen om te gaan met het feit dat 200 miljoen Brazilianen al hun hoop op hem hadden gevestigd.

Afgelopen vrijdag lukte het de Brazilianen om Colombia in de kwartfinale te verslaan. Maar de knie van de Colombiaanse verdediger Zúñiga maakte in de 87ste minuut voor Neymar wel een einde aan het WK. Een beschadigde ruggenwervel betekent dat hij de rest van het toernooi niet meer mag spelen. Dus overheerste bij de Brazilianen dit weekend uiteindelijk niet de blijdschap over het halen van de halve finale, maar het verdriet om het verlies van Neymar.

De knie van Zúñiga maakt een einde aan het WK voor Neymar
De knie van Zúñiga maakt een einde aan het WK voor Neymar

De hashtag #ForçaNeymar, ‘sterkte Neymar’, was meteen trending op Twitter. En de Braziliaanse media raken niet over hem uitgepraat. We zagen de voetballer in een rolstoel omringd door zijn ploeggenoten en zwakjes zwaaiend vanuit een helikopter. Vervolgens verscheen er een videoboodschap waarin Neymar iedereen bedankt en zegt dat hij overtuigd is dat Brazilië het WK gaat winnen.

Niet onbelangrijk, want door zijn uitschakeling voelde het de afgelopen dagen bijna alsof het WK voor Brazilië voorbij was. Je zou haast vergeten dat ze morgen gewoon tegen Duitsland spelen. Voetbalsterren Pelé en Ronaldo voelden zich al geroepen om hun landgenoten te vertellen dat Brazilië ook zonder Neymar het WK kan winnen. Want er zijn nog genoeg fantastische spelers over. Het was bijvoorbeeld David Luiz die vrijdag een vrije trap meesterlijk in het doel schoot en daarmee de halve finale voor Brazilië veiligstelde.

En Neymar? Als het aan de Braziliaanse trainer Scolari ligt, is die er tegen Duitsland gewoon bij. Op de bank, voor de morele ondersteuning van het team. En ook een beetje voor het publiek. Want ook al staat hij niet op het veld, ‘Neymaaaaar’, zoals ze zelf zingen, blijft hun favoriet.

Deze column verscheen op 7 juli 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s