De held van Brazilië

“Vem Júlio César!” schalt het door de kroeg in Fortaleza. “Kom op Júlio César!” Het gespannen gezicht van de keeper van het Braziliaanse elftal verschijnt in beeld op de schermen. De druk op hem moet enorm zijn. Een penaltyreeks tijdens het WK in eigen land. Iedereen rekent nu op de doelman.

En dan gebeurt het onvoorstelbare: hij houdt de bal tegen. Tot twee keer toe weet Júlio César een doelpunt te voorkomen. De laatste penalty knalt op de paal. De Brazilianen in de kroeg huilen, lachen en schreeuwen tegelijk. Brazilië is met de hakken over de sloot door naar de kwartfinale. En Júlio César is de held van de dag.

De laatste penalty knalt tegen de paal
De laatste penalty knalt tegen de paal

Hoe anders was dat in 1950 toen Brazilië de laatste wedstrijd van het WK en daarmee het toernooi verloor van Uruguay. Brazilië had aan een gelijkspel al genoeg gehad om het WK te winnen. De Braziliaanse media hadden het team bij voorbaat al tot winnaar uitgeroepen. En toen maakte de Uruguayaanse Alcides Ghiggia plotseling 2 – 1.

Het verlies van die wedstrijd is nog altijd een groot trauma voor Brazilië. Het spook van 1950 wordt het ook wel genoemd. De arme keeper die de bal doorliet, werd de grote zondebok. De rest van zijn leven werd Moacir Barbosa geconfronteerd met het verlies van die ene wedstrijd.

In het fantastische boek Futebol van Alex Bellos staat beschreven hoe Barbosa twintig jaar later een winkel bezocht. Een vrouw herkende de keeper en zei tegen haar zoon: “Kijk hem, dat is de man die heel Brazilië heeft laten huilen.” Barbosa zei zelf vlak voor zijn dood in 2000: “De maximumstraf in Brazilië is dertig jaar. Maar ik heb levenslang gekregen.”

Extra mooi voor Brazilië was dan ook het feit dat Uruguay gisteren werd uitgeschakeld. Anders waren ze hen in de kwartfinale tegen gekomen. Maar het spook is uit de weg geruimd. In plaats daarvan neemt Brazilië het vrijdag op tegen Colombia.

Na afloop van de wedstrijd tegen Chili verscheen Júlio César hevig geëmotioneerd voor de camera. “Er ontbreken nog drie overwinningen. Ik hoop dat ik straks nog een interview geef terwijl heel Brazilië feest viert. Dat is mijn grote droom.” Ik hoop voor hem dat zijn droom straks niet alsnog in een nachtmerrie verandert. Maar voorlopig juicht heel Brazilië voor Júlio César.

Deze column verscheen op 30 juni 2014 op de website van RTL Nieuws in de serie RTL Futebol.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s